Тиждень тому в Кременецькій міській раді за ініціативи Кременецького міського голови  Олексія Ковальчука відбулася зустріч із сільськими головами Кременеччини, які відповідно до Перспективного плану формування територій об’єднаних громад мали б утворити об’єднану територіальну громаду з містом обласного значення Кременець. Розмова була цікава і багатообіцяюча. Очільники сільських рад не були готові прийняти позитивне рішення, а відтак, запропонували Тернопільському Центру розвитку місцевого самоврядування розробити проект Меморандуму про умови утворення об’єднаних територіальних громад з центром у місті Кременець. Цей документ міг би зняти побоювання сільських рад щодо справедливого розподілу повноважень і фінансування потреб.

  Тернопільським Центром розвитку місцевого самоврядування такий проект Меморандуму було розроблено і наступного ж дня передано у Кременецьку міську раду. Документ було опрацьовано і навіть обговорено з однією із сільських рад.

  Другим завданням сільських рад для Центру було в найкоротші терміни організувати навчальну поїздку представників сільських рад в існуючі ОТГ Тернопільщини для ознайомлення з перевагами реформи децентралізації, перевагами та ризиками об’єднання. Минулої п’ятниці 35 представників Кременеччини відвідали Заводську і Підволочиську об’єднані територіальні громади.

  Учасники навчальної поїздки ознайомилися з результатами газдування цих громад протягом трьох років. Їх було ознайомлено з новими об’єктами, які вдалося зробити саме завдяки об’єднанню. Це школи, геріатричний центр, дороги, спортивні споруди, дитячі майданчики. Було багато питань, не усе сприймалося на віру. Волиняни поки не помацають - не повірять. Треба віддати належне Заводському селищному голові Людмилі Павлінській її працівникам, а також заступнику Підволочиського селищного голови Володимиру Витрикушу та начальнику організаційного відділу цієї ради Мар'яні Кузьмін, які кваліфіковано і в доступній формі ознайомили кременчан з роботою нової системи організації влади і перевагами децентралізації.

  Здавалося, що такі діалоги були настільки переконливими, що здатні були навіть Хому-невіруючого навернути у віру. Зрозуміло, що консервативне мислення має велику історію. Важко вичавити з людей, які довго жили в колишній совковій системі, старе мислення і від людей старшого покоління - очікувати рішучих змін. Але в поїздці було чимало молодих і креативних людей. Тож, є усі надії, що Кременецьку ОТГ таки буде створено ще цього року. Але треба поспішати, щоби часом не залишитися на пероні з валізами, коли потяг уже прогуркотить останнім вагоном. Прекрасний Кременецький край з добрими і працьовитими людьми уже втратив три з половиною роки. Втратили не чиновники. Втратили, перш за все, люди, які живуть в цих незаможних селах…

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису