Фото без опису

Б'є значить любить???

В рамках реалізації правопросвітницького проекту Я МАЮ ПРАВО Тернопільський місцевий центр інформує щодо протидії домашнього насильства.

Одним із найчастіших питань з якими звертаються за отриманням безоплатної правової допомоги до місцевого центру це розлучення, виплата та збільшення розміру аліментів. Зазвичай розлучення не проходить безболісно для подружжя, зазвичай такою причиною є різні форми домашнього насильства, тобто вчинення дій фізичного, психологічного чи економічного характеру. Прояви насильства можуть тривати роками, бувають вони як скриті (бо “бруду” з сім'ї не виносять) так і видні, коли свідками є друзі, сусіди. Такі відносини часто несуть за собою втрати, так як насильство переважно закінчується тілесними ушкодженнями, а іноді і смертю. Іноді жертвою може стати і сам насильник, свідченням цього є випадки коли жінка, яка вже не може терпіти у стані відчаю починає захищати себе, навіть вбиваючи.

Вислів “б'є — значить любить” не схвалюється в сучасному суспільстві, але не дивлячись на це багато українських жінок і сьогодні потерпають від такого варварства. Домашнє насильство може проявлятися у таких формах:

- фізичне (ляпаси, штовхання, щипання, заподіяння тілесних ушкоджень, позбавлення волі, залишення в небезпеці, ненадання допомоги);

- сексуальне (будь які діяння сексуального характеру, вчинені відносно дорослої особи без іі згоди або дитини незалежно від її згоди, або вчинені в присутності дитини);

- психологічне (образи, погрози, приниження, перслідування, контроль у репродуктивній сфері, якщо такі дії/бездіяльність спричиняють невпевненість, нездатність захистити себе);

- економічне (позбавлення житла, їжі, одягу, коштів чи документів, перешкоджання в отриманні лікування, примушування до/заборона працювати чи навчатися).

Якщо ви постраждали або стали свідком домашнього насильства, звертайтеся за допомогою:

Виклик поліції — 102

Національна “гаряча” лінія із попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації — 116 123 (цілодобово та безкоштовно в межах України)

Центри безоплатної правової допомоги. Єдиний контакт-центр системи безоплатної правової допомоги — 0 800 213 103  (цілодобово та безкоштовно в межах України)

Центри соціальних служб, мобільних бригад соціально-психологічної допомоги на сайті Міністерства соціальної політики msp.gov.ua розділ громадянам/Запобігання та протидія домашньому насильству та жорстокому поводженню з дітьми/Інші/Довідки та матеріали

Дізнатися контакти притулків можна у поліції, центрах безоплатної правової допомоги, центрах соціальних служб, у мобільних бригад або за телефоном гарячої лінії.

         За отриманням безоплатної правової допомоги громадяни можуть звертатися до Тернопільського місцевого центру з надання БВПД, який знаходиться за адресою:м. Тернопіль, вул. Шпитальна, 7, контактний телефон:(0352) 52-15-20, 068-355-13-63.

Адреси структурних підрозділів Тернопільського місцевого центру – бюро правової допомоги:

— м. Бережани, вул. Банкова, 6;

— смт. Козова, вул. Дорошенка, 3;

— м. Підгайці, вул. Шевченка, 2а;

— смт. Підволочиськ, вул. Д. Галицького, 80;

— м. Теребовля, вул. Кн. Василька, 150.

         Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –0-800-213-103. Зателефонувавши за ним, Ви зможете уточнити актуальну інформацію щодо осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, змін в законодавчій базі стосовно її надання, актуальні адреси та контакти центрів у всіх регіонах України. Ця телефонна лінія працює цілодобово. Дзвінки у межах України – безкоштовні.