Наша громада  успішно пройшла перший етап відбору до участі у програмі DOBRE та за результатами розгляду заявок  увійшла до числа фіналістів. Наступним завданням для перемоги у відборі було проведення зборів громади.

   11 вересня 2018 року у нашій громаді відбулися такі збори мешканців для презентації програми DOBRE і прийняття рішення, який перший проект зробить наша громада, якщо її відберуть до участі у програмі. Програма DOBRE – це проект Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE). Програма DOBRE спрямовує більшу частку технічної та фінансової допомоги на місцевий рівень, зокрема створюючи умови для нових Об’єднаних Територіальних Громад (ОТГ) краще управляти ресурсами, підвищити якість комунальних послуг, стимулювати місцеву економіку та активізувати громадян.

   У актовому залі Підволочиської ЗОШ І-ІІІ ст. зібралися представники молоді, фермери, підприємці, громадські активісти, люди з інвалідністю, батьки дітей з інвалідністю, депутати, представники виконавчого комітету, керівники комунальних підприємств, працівники освіти, медицини, культури, духовенство та представники ЗМІ. Загалом 190 осіб.

  Селищний голова Віталій Дацко у своєму виступі «Навіщо ми подалися в програму DOBRE», зокрема зазначив: «Наша громада має бажання зростати, змінюватися, впроваджувати новації у роботі, з кінцевою метою покращення рівня життя мешканців громади, підняття соціальних стандартів, створення комфортних умов проживання. Але, в процесі  щоденної роботи,  зустрічаємося з викликами і проблемами. Аналізуючи їх, розуміємо, що наша команда, окрім мотивації, потребує ще кращого розвитку  компетенцій персоналу, його знань, умінь і практичних навичок. Завдяки участі у проекті плануємо вивести на якісно новий рівень  залучення громади до визначення поточного стану справ, основних викликів і проблем громади та окреслити стратегію їх подолання.  З цією метою наша громада хоче взяти участь у програмі DOBRE».

  Програмний спеціаліст Тернопільського офісу програми DOBRE  Михайло Олійник ознайомив присутніх з основними напрямками діяльності програми в Україні:

- покращення надання послуг;
- місцевий економічний розвиток;
- залучення громадян до прийняття рішень.

   Регіональний менеджер USAІD/DOBRE Program Дмитро Коваль наголосив на тому, що основною у співпраці органу місцевого самоврядування та USAІD/DOBRE є думка громадян, їх ініціативи, пояснив доцільність вливання фінансових потоків у розвиток громад.

   Представники USAІD/DOBRE запропонували присутнім обрати стартовий проект, як перший швидкий гранд у розмірі 10 000 доларів США. 
Прозвучали різні пропозиції від присутніх учасників зборів:


- очищення річки Самець;
- встановлення камер відеоспостереження для покращення безпеки громадян;

- встановлення інформаційного світлодіодного екрану;

- створення пунктів прийому вторинної сировини для вирішення проблеми зі сміттям;

- утворення історичного музею у кожному селі;

- встановлення майданчиків із вуличними тренажерами.

   Під час обговорення було відібрано 3 актуальних пропозиції, переможцем за кількістю голосів (104 голоси) стала пропозиція «Встановлення інформаційного світлодіодного екрану», який дасть змогу жителям Підволочиська та інших населених пунктів громади дізнаватися про місцеві новини, події.

  Представники програми DOBRE зазначили, що проведення даного заходу, процес висунення пропозицій та обговорення показали, що жителі нашої громади є активними, небайдужими до майбутнього розвитку ОТГ та можуть аналізувати, домовлятися про першочергові завдання. 

   Ми надіємося на перемогу і про результати відбору нашої громади до участі у програмі DOBRE повідомимо згодом.