18 серпня 2019 року в Підволочиську відбулася урочиста академія «Парох Майданку», приурочена 135-річчю від дня народження, 75-річчю від дня смерті, 10-річчю проголошення Блаженним Священномучеником  та визнання покровителем душпастирів УГКЦ о. Омеляна Ковча.

   У заході взяли участь селищний голова Віталій Дацко, священники та парафіяни Підволочиського деканату.

   Урочиста академія розпочалась молебнем до блаженного о.Омеляна у Церкві Пресвятої Тройці.

   Продовження академії проходило у Підволочиському будинку культури.  Про священичу родину Ковчів, дитинство Омеляна, роки навчання у школах, Коломийській та Львівській гімназіях, колегіумі Святих Сергія і Вакха та Урбаніянському університеті в Римі, а також про початок душпастирської діяльності о. Омеляна Ковча у Церкві Пресвятої Тройці Підволочиська в 1911-1912 роках розповіла Мар’яна Мельник.

   Краєзнавець Юрій Мокрій розказав про місійну працю о. Омеляна Ковча серед українських мігрантів греко-католиків у Боснії, про отця як капелана Бережанського коша Української Галицької Армії та душпастирську працю у м.  Перемишляни Львівської області. Перегляд документального фільму про відвідини місць, пов’язаних із перемишлянською діяльністю о.Омеляна Ковча, доповнили його розповідь.

   Марія Матушів розказала про священичу діяльність о.Омеляна Ковча під час німецької окупації, арешти та продовження душпастирської праці до останніх хвилин життя у надскладних умовах в концтаборі Майданек ,  поділилась враженнями від побаченого  у музеї   біля Любліна тих жахливих умов , в яких перебували в’язні концтабору, а також про пам’ять нащадків про о.Омеляна Ковча. Уривки польського фільму «Парох Майданку» підкреслили  життєвий подвиг священника  Омеляна Ковча, якого  Папа Іван  Павло  ІІ під час візиту до України у 2001 році проголосив  Блаженним Священномучеником, євреї визнали праведником України, а Українська Греко-католицька церква  у 2009 році – покровителем душпастирів.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису