Де і як можна правильно оформити субсидію? Існує 2 варіанти: зробити це віртуально або звернутися до соцзабезу.

   Офіційний сайт Міністерства соціальної політики України - це можливість познайомитися із нормативною базою щодо нарахування субсидії, з принципами розрахунку субсидії і цілим рядом інших питань по темі. Аж до оформлення субсидії онлайн.   

   Для цього необхідно зайти на веб-портал Мінсоцполітики. І на зазначеному сайті обрати опцію «оформлення субсидії онлайн». 

   Потім натиснути на спосіб реєстрації: «Подача документів у електронному вигляді», «Вхід до системи за допомогою ідентифікації ЕЦП» або «Вхід у систему за допомогою BankID».

  Відповідне рішення фахівець відомства повідомить по телефону або відправить на електронну пошту. Як бачите, оформити таку допомогу онлайн абсолютно нескладно.

             У другому випадку ваші дії повинні бути наступними:

Перший крок. Зверніться до управління праці та соціального захисту населення за місцем проживання або виконайте віртуальний запит - отримати соціальну допомогу для квартплати від держави цілком реально.       

Другий крок. Напишіть заяву про необхідність отримувати субсидування з оплати житлових послуг. При особистому зверненні до соцзабезу вам видадуть бланк заповнення заяви, щоб ви могли оформити його.

Третій крок. Заповніть декларацію про доходи. Врахуйте, що із 2018-го року вона включає нові умови.

Четвертий крок. Надайте заяву та декларацію співробітникові вищевказаного відомства.

  У разі оренди квадратних метрів доведеться також укласти договір про винаймання квартири або приватного будинку. Протягом десяти днів із моменту подачі заяви та декларації відомство перевірить надану споживачем інформацію через Пенсійний фонд, фіскальну службу тощо на факт підтвердження достовірності інформації.                                               

  Субсидована допомога нараховується у разі, якщо все відповідає дійсності, і оплата сім'ї по комунальним платежам за житло перевищує розмір обов'язкового відсотка платежу в межах встановлених норм споживання та із урахуванням пільг. Розрахунки проводяться індивідуально - вони залежать від сукупного доходу сім'ї.                                                   

  Про те, що житлову субсидію нададуть, заявнику повідомляють по телефону, зазначеному у заяві, або у письмовому вигляді на адресу претендента на компенсацію, або в електронному вигляді. У разі, якщо в державній допомозі буде відмовлено, відповідь заявник все одно отримає.

Самостійний розрахунок субсидії 2019, формула

  Право на видачу субсидованої допомоги отримують ті громадяни, витрати яких за комунальні послуги перевищують обов'язковий платіж. Щоб розрахувати його відсоток, потрібно обчислити сукупний дохід членів сім'ї за два квартали, що передують місяцю перед початком субсидії. Нове субсидоване нарахування у 2019 році розраховується за допомогою спецформули: Ро = Кд/Кг х Рг. У ній:

Ро - це сума, яку платять члени сім'ї за ЖКП.                                                      

Кд - коефіцієнт доходу сім'ї. Кг - базовий коефіцієнт доходу.                   

Рг - базова норма сплати за КП.

Припустимо, сім'я складається із двох осіб. Їх сумарний сукупний прибуток за останні півроку склав 66 тис. грн. Сума щомісячної квартплати, яку необхідно платити, залежить від житлової площі. У даному випадку візьмемо умовні 2 тис. 850 грн.

Сім'я претендує на отримання субсидованої допомоги. Ви можете подивитися порядок її розрахунку:

1. 66 тис. грн. розділити на 6 місяців = 11 тис. грн.

2. 11 тис. грн. розділити на 2 осіб = 5 тис. 500 грн. (середній дохід на 1-ну людини в місяць).

3. 5 тис. 500 грн. поділити на 1тис. 853 грн. (за основу взято прожитковий мінімум на квітень місяць 2019 року) - виходить 3.

4. Результат поділити на 2 (базовий коефіцієнт) і помножити на 15% (базова норма розрахунку за квартплату): 3: 2 × 15% = 22,25% - відсоток обов'язкового платежу.

5. Дохід на сім'ю на місяць помножити на отриманий відсоток: 11 тис. грн. × 22,25% = 2 тис. 447 грн. Таким чином нараховано суму обов'язкового платежу.

6. 2 тис. 850 грн. - 2 тис. 447 грн. = 403 грн. (У результаті різниці можна порахувати приблизний результат).

У 2019 році в Україні нові норми - нарахування допомоги приватного характеру. Вони проводяться окремо для кожного виду житлово-комунальних послуг (по газу, електроенергії, воді). При цьому споживання членів сім'ї кожного виду послуг порівнюється із встановленими нормами. Призначення субсидії визначається часткою вартості певної послуги у загальній сумі за ЖКП.

Слід врахувати, що для пенсіонерів субсидію нараховують інакше. Беруть розмір пенсії за місяць, що передує місяцю перед початком субсидування. Наприклад, у листопаді 2019 р. пенсіонерам будуть брати у розрахунок осінньої субсидії розмір пенсії за вересень 2019 р.

Субсидія 2019 для безробітних і малозабезпечених

Як правило, заява оформляється претендентом на субсидію. На його ім'я повинні бути відкриті особові рахунки, що стосуються оплати комунальних послуг. В управлінні праці та соціального захисту населення є бланки оформлення заяви і декларації.

Закон стосується і непрацюючих. Адже внесені зміни забороняють безробітному, який не перебуває на обліку в центрі зайнятості, отримувати допомогу. Тобто йому не дається субсидована державна допомога.

А ось малозабезпечена сім'я може претендувати на отримання допомоги. Малозабезпечена українська сім'я може розраховувати на субсидовану державну допомогу. Як і у випадку із більш забезпеченими сім'ями, заявнику необхідно з'явитися до соцзабезу.

Якщо ви - жителі сільської місцевості, тоді збором заяви та всіх потрібних довідок для субсидій займаються виконавчі органи сільських і селищних рад із їх подальшою передачею відповідним органам соцзахисту населення.

Малозабезпечена сім'я може оформити фінансову компенсацію щодо фактичного місця проживання. Перш ніж нарахувати допомогу, в органи соцзахисту необхідно надати довідки про склад сім'ї.

Уповноважений представник сім'ї повинен знати, що рішення про призначення держсубсидування приймається на підставі обстеження умов проживання малозабезпечених. Обстеження проводить соцінспектор даної служби. Представник відомства складає акт за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

Щоб малозабезпечена сім'я змогла отримати субсидію, необхідно подати відповідні документи, що засвідчують особу, а також заяву і декларацію про прибутки. Якщо момент про участь одного із членів сім'ї у антитерористичній операції має місце, необхідно надати довідку. А також дані про наявність земельної ділянки (паю), якщо такий є. І, відповідно, зазначити його розміри.