#ПраваЗахисників: безоплатне медичне забезпечення

Учасники бойових дій мають право на безкоштовне медичне забезпечення за п. 1 ст. 12, 13, 15 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

З 1 січня 2018 року безоплатно і на пільгових умовах відпускатимуться лікарські засоби, включені до Національного переліку основних лікарських засобів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2009 р. № 333.

Учасники бойових дій, інваліди війни або члени сімей загиблих можуть отримати безкоштовні ліки за наявності рецепта лікаря та ветеранського посвідчення.

Безоплатні ліки, лікарські засоби можна отримати в аптеках, при медичному закладі, лікар якого видав рецепт на лікування захворювань, визначених постановою КМУ № 1303 від 17.08.1998 р. «Про впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань».

Важливо мати на увазі, що безоплатний відпуск лікарських засобів провадиться лише у разі амбулаторного лікування основного захворювання, за яким хворим надано пільги. Хворі на СНІД та ВІЛ-інфіковані незалежно від основного захворювання мають право на безоплатний відпуск лікарських засобів за наявності у них будь-яких інших захворювань.

Щодо безкоштовного зубопротезування (за винятком протезування з дорогоцінних металів), то згідно із п. 2 ст. 12, 13, 15 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» учасники бойових дій, інваліди війни та члени сімей загиблих мають право на безкоштовне зубопротезування на підставі ветеранського посвідчення в державних закладах охорони здоров’я.

Зубопротезування фінансується з місцевих бюджетів. У разі відмови у наданні пільги варто звертатися до територіальних структурних підрозділів з питань охорони здоров’я за місцем проживання (обласних, міських).

Для безоплатного отримання ліків вам потрібно, взявши посвідчення учасника бойових дій та рецепт лікаря, звернутися до державної аптеки, закріпленої за медичним закладом, лікар якого надав рецепт, за місцем вашого проживання, або ж до аптеки, закріпленої за відомчим закладом (якщо обслуговуєтесь там).

Для першочергового безоплатного зубопротезування (за винятком протезування з дорогоцінних металів) пред’явіть посвідчення учасника бойових дій у державному закладі охорони здоров’я.

Для безоплатного санаторно-курортного лікування потрібно отримати довідку за формою 070/о у лікувальній установі, в якій ви проходили лікування. Після цього станьте на облік у місцевому органі соціального захисту населення, надавши такі документи:

  • паспорт;
  • посвідчення УБД;
  • медичну довідку за формою 070/о.

 

Довідково. В Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги – 0-800-213-103. Зателефонувавши за ним, Ви зможете уточнити актуальну інформацію щодо осіб, які мають право на безоплатну правову допомогу, змін в законодавчій базі стосовно її надання, актуальні адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та інші питання щодо отримання такої допомоги. Ця телефонна лінія працює цілодобово. Дзвінки у межах України – безкоштовні.