Відповідно до  Указу Президента, починаючи з 2006 року, цього грудневого дня українці вшановують тих, хто ціною героїчних зусиль, а подекуди і власного життя, зумів зупинити ядерного монстра. Обрана вона була не випадково, адже саме цього дня,  відбулася здача в експлуатацію об’єкту «Укриття» – саркофагу, котрий забезпечив зберігання радіоактивних відходів на аварійному четвертому реакторі Чорнобильської АЕС. Зруйнований реактор перестав бути джерелом радіоактивного забруднення навколишнього середовища. Таким чином, цього дня було поставлено умовну крапку в боротьбі з чорнобильським лихом.

Фото без опису

Чорнобильська катастрофа – найбільша за всю історію ядерної енергетики. В житті українців Чорнобиль є незаживаючою раною болю і втрат. Масштаби лиха та важкість наслідків стали найтяжчими в історії нашої планети. Героїзм ліквідаторів врятував мільйони життів, врятував світ.  Ціною свого життя і здоров’я, під великими дозами опромінення вони  зупинили невидимого і дуже підступного ворога. Більше сотні мешканців Підволочиської громади, одні з перших кинулись на ліквідацію аварії. На жаль, не всі вийшли з того пекла живими, багатьох не стало згодом.

Фото без опису

Напередодні цієї дати у Підволочиську відбулися меморіальні заходи біля пам’ятника «Учасникам ліквідації аварії Чорнобильській АЕС». Схилити  голови перед подвигом учасників ліквідації наслідків катастрофи на ЧАЕС та покласти квіти прийшли учасники тих буремних подій, голова районної організації Чорнобильців  Галина Пацута, представники влади,  громадськості, рятувальники.  Присутні поклали квіти до пам’ятника та вшанували пам’ять загиблих молитвою.