Хіба може пенсіонер дозволити собі юриста, адвоката? Запитання дивне – це ніби вирішувати, хто має право на справедливість, а хто ні. Але зі створенням системи безоплатної правової допомоги дещо кардинально помінялося... Ці найбільш незахищені люди отримали правовий захист.

І він їм виявився дуже потрібний. Ми дослідили, що кожен наш третій клієнт– похилого віку. Від початку створення розгалуженої мережі системи БПД звернулося по правову допомогу до наших місцевих центрів та бюро майже 500 тисяч жінок і чоловіків, старших за 60 років. А ще статистика показує, що часто вони, вирішивши одну юридичну проблему, знову приходять до нас із якоюсь іншою проблемою. Це нас радує, адже свідчить, що ми якісно працюємо

Які питання найчастіше їх турбують? Це перерахунок чи доплата до пенсії, оформлення спадщини, оформлення чи розірвання договору дарування, оформлення права власності на землю. Гостра проблема – порушення майнових прав, зокрема, права власності на квартиру або будинок, земельну ділянку.

Літні люди часто дуже довірливі й мало поінформовані у правових питаннях. А ще нерідко вони не можуть самостійно реалізувати свої права через хворобу та вік. Тому в нас працює мережа дистанційних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги. З них 61 розміщено у геріатричних пансіонатах, будинках-інтернатах для людей похилого віку, терцентрах соціального обслуговування тощо.

Детальніше про особливості роботи системи БПД з людьми похилого віку ми розповідаємо у статті https://bit.ly/3jig9yc

Така робота важлива для всього суспільства, адже, по суті, проблеми старшого покоління – це наші майбутні проблеми