Особа, яка змінила своє прізвище у зв’язку з реєстрацією шлюбу , має право після його розірвання  надалі іменуватися цим прізвищем або відновити своє дошлюбне прізвище. Про свій вибір необхідно вказувати в заявах  про розірвання шлюбу, поданих до органу державної реєстрації актів цивільного стану, та позовах до суду.

Для зміни прізвища громадянин України звертається до відділу ДРАЦС за місцем проживання з такими документами:
- письмовою заявою про повернення дошлюбного прізвища після розлучення;
- документами, що підтверджують намір змінити прізвище після розірвання шлюбу: рішення суду, де зазначено про бажання відновити дошлюбне прізвище після розірвання шлюбу або свідоцтво про розірвання шлюбу;
- фотокарткою;
- квитанцією про сплату державного мита (крім випадків звільнення заявника від сплати державного мита) − у розмірі 0,3 неоподаткованого мінімуму доходів громадян (5 грн. 10 копійок) та 3 неоподаткованих мінімумів доходів громадян − при повторній зміні прізвища (51 грн.).

 Заява подається за умови пред’явлення паспорта громадянина України.

Відділ державної реєстрації актів цивільного стану розглядає заяву про зміну прізвища у 3-місячний строк з дня її подання та видає свідоцтво про зміну імені.

Після державної реєстрації зміни прізвища відділом державної реєстрації актів цивільного стану у паспорті громадянина України робиться відмітка про те, що паспорт у зв’язку із зміною імені підлягає обміну протягом місяця.

Для того, щоб отримати паспорт громадянина України у разі зміни прізвища, можна звернутись з заявою  до будь-якого територіального підрозділу Державної міграційної служби або центру надання адміністративних послуг, якщо паспорт, який підлягає обміну, оформлений у формі пластикової картки типу ID, або до територіального підрозділу Державної міграційної служби за місцем реєстрації, якщо обміну підлягає паспорт громадянина України у формі книжечки.