Фото без опису

Що варто знати про мовний закон

Усі заклади обслуговування зобов’язані надавати послуги та інформацію державною мовою? – Так.

Такі норми містяться в 30-й статті закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, який ухвалили ще у 2019 році. Норми мовного закону набувають чинності поступово, і деякі з них почнуть діяти не відразу.

Відтепер підприємства та організації всіх форм власності, також інтернет-магазини, повинні обслуговувати споживачів та надавати інформацію про товари й послуги виключно державною мовою. Але хочемо роз’яснити, що інформація на сайті або будь-де може дублюватися й іншими мовами, а на прохання клієнта його персональне обслуговування може здійснюватися будь-якою іншою мовою, мовою б зручною для обох сторін.

Українська мова вже є обов’язковою у роботі держчиновників, освітян, медиків, правоохоронців, військовослужбовців, суддів, адвокатів і нотаріусів. Виключно українською повинна бути мова реклами, спортивних заходів, афіш, вивісок, дорожніх знаків, у написах і повідомленнях у транспорті. Із вересня 2020 року українська стала обов’язковою також у всіх середніх державних школах. Відповідна норма також міститься і в законах про освіту, згідно з якими уже майже 200 російськомовних шкіл по Україні перейшли на українську мову навчання.

Уже з липня 2021 року відбудеться перехід на державну мову усіх культурних і розважальних заходів, художніх виставок, туристичного обслуговування. Української має стати більше у книговиданні та розповсюдженні книжок – не менше ніж 50 відсотків асортименту.

З 2024-го ці норми поширюватимуться на регіональні ЗМІ, а також збільшаться мовні квоти на телебаченні і радіо.

За порушення встановлених статтею 30 Закону вимог щодо застосування державної мови у сфері обслуговування споживачів, передбачені штрафні санкції (ст. 57 Закону).

Чи будуть штрафувати відразу? – Ні. Відповідно до Закону, якщо споживача не обслуговують державною мовою в певному закладі чи на вебсайті, Уповноважена особа чи його представник має скласти акт про результати здійснення контролю за застосуванням державної мови, оголосити попередження суб’єкту, який порушив Закон та на вимогу усунути порушення протягом 30 днів від дати складання акту. У випадку повторного порушення — доведеться сплатити штраф у розмірі від 5100 до 6800 гривень!