Фото без опису

Коли, гортаючи стрічку новин, ми бачимо повідомлення про різноманітні кримінальні правопорушення, здається, що це може статися з ким завгодно, але точно не зі мною. Відтак і над питанням, що робити в такій ситуації, ми замислюємося лише тоді, коли вже стали жертвою кримінального правопорушення. На жаль, на 100% застрахувати себе від небезпек неможливо. Однак можна спробувати зменшити ризики потрапляння у неприємні ситуації. Але якщо вона сталася, то треба знати, що тоді робити. Розповідають фахівці безоплатної правової допомоги.

 

Як уникнути небезпечної ситуації

 Для того, щоб не дати зловмисникам шанс вчинити протиправні дії, заздалегідь подбайте про свою безпеку. Якщо ви пізно повертаєтесь додому, намагайтесь не скорочувати шлях додому через безлюдні або темні місця. Краще зверніться з проханням до близьких, родичів або сусідів зустріти вас. Якщо вам здалося, що за вами хтось іде, навіть якщо ви не бачите, що це дійсно так, намагайтесь швидко дістатись людного місця (аптека, магазин, кафе тощо). Намагайтесь пересувайтесь освітленими, багатолюдними місцями.

Викликайте таксі відомого оператора, який зазначає при отримані виклику марку, колір або номер автомобіля таксі, який приїде на ваше замовлення. Приїхавши на місце призначення, за можливості, попросіть водія не від’їжджати одразу, а почекати поки ви зайдете в під’їзд або до квартири.

Якщо ви розумієте, що у вас є необхідність пересуватись у пізній час доби, не одягайте коштовні речі: дорогі прикраси, аксесуари, хутро. Не беріть з собою велику суму грошей, а за потреби, здійснюйте розрахунки банківською карткою. Гроші та документи носіть у внутрішніх кишенях одягу.

Не купуйте дітям коштовні засоби зв’язку і не давайте багато кишенькових грошей, щоб виключити ситуації, коли ваша дитина може стати жертвою злочинця. Навчіть дитину не хизуватись своїми речами і грошима.

У разі потреби пересуватись громадським транспортом, приготуйте оплату за проїзд заздалегідь і намагайтесь не використовувати в громадському транспорті мобільний телефон (за винятком використання пристрою з метою оплати проїзду).

У випадку нападу якомога голосніше кличте на допомогу.

Порада! Викрикуйте слово «пожежа», оскільки люди швидше реагують саме на такий заклик.

Подбайте про свою безпеку і безпеку своєї оселі заздалегідь: встановіть захисні грати на вікна, якщо ви проживаєте з першого по третій поверх, або доступ до ваших вікон можливий через пожежні драбини, які є в будинку, в якому ви проживаєте, або через інші місця (вікна під’їзду, сусідні балкони). Надійність вхідних дверей до будинку/квартири не повинна викликати сумнівів ні у вас, ні у можливих злочинців. За можливості встановіть захисну сигналізацію.

Не намагайтеся самостійно зупинити злочинця – ваші життя та здоров’я важливіші за будь-які матеріальні цінності. Намагайтесь запам’ятати якомога більше інформації про правопорушника – обличчя, одяг, марку та номер автомобіля, напрямок руху, якщо є можливість, то сфотографуйте нападника. Ці відомості можуть суттєво допомогти правоохоронцям у розслідуванні кримінального правопорушення.

Що необхідно зробити, щоб захистити свої права, якщо ви стали жертвою кримінального правопорушення

Викликати поліцію:

  • терміново телефонуйте за номером «102». Телефонувати краще зі стаціонарного телефону, оскільки здійснивши його з мобільного, можна довше чекати на приїзд співробітників поліції. Зв’язавшись з черговою частиною, наполягайте, щоб на місце виїхала слідчо-оперативна група, а не патрульна;
  • після приїзду слідчо-оперативної групи необхідно дізнатись у правоохоронців інформацію про них (прізвище, ім’я, по батькові, посада), здійснювати відеофіксацію дій співробітників поліції, а також уважно слідкувати за їх діями (це допоможе, за потреби, оскаржувати дії або бездіяльність поліцейських і дозволить запобігти зникненню важливих матеріалів);
  • наполягайте, щоб у вас відібрали пояснення, внесли відомості в Єдиний реєстр досудових розслідувань (далі – ЄРДР) і визнали потерпілим.

Звернутися безпосередньо у відділ поліції за місцем вчинення кримінального правопорушення:

  • наполягайте, щоб у вас прийняла заяву уповноважена особа;
  • крім заяви уповноважена особа повинна відібрати у вас пояснення щодо подій, стосовно яких ви звернулись;
  • якщо вам спричинено тілесні ушкодження і ви ще не встигли звернутись до медичної установи, уповноважена особа повинна винести постанову про проведення медичного освідування і направити вас до медичної установи.

Важливо! Відповідно до частини першої статті 214 Кримінального процесуального кодексу України слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відомості до ЄРДР, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з ЄРДР.

Неприйняття заяви про вчинення кримінального правопорушення не допускається! Дії або бездіяльність працівників правоохоронних органів, які не приймають у вас заяву про вчинення кримінального правопорушення або його невнесення до ЄРДР може бути оскаржене через звернення до керівника відповідного правоохоронного органу, прокуратури або до суду.

Обов’язково стежте за рухом кримінального провадження, ознайомлюйтесь з його матеріалами та користуйтесь всіма засобами захисту своїх прав, передбаченими положеннями Кримінального процесуального кодексу України.