Фото без опису

«Безоплатна правова допомога завжди поруч», «Не мовчи про порушення прав», «Підписуючи документи маєш право на пораду юриста», «Перш ніж зробити – проконсультуйся»,– це ті месежді, які повинні знати якомога більше людей, адже бути поінформованим свої права та способи захисту надзвичайно важливо. І допомагають поширювати цю корисну інформацію, тим самим підвищуючи рівень правової обізнаності людей, волонтери безоплатної правової допомоги.

Активні, цілеспрямовані, успішні люди, які бажають робити суспільно корисну справу, це все про амбасадорів права на Тернопільщині – перших волонтерів безоплатної правової допомоги. Розпочали проект та уклали договори з Регіональним центром юристи Софія Копча, Віталій Глушко, Ілля Онищук та психолог Вікторія Процишин. Всі вони уже знали про діяльність системи БПД та дізнались про проект з різних джерел.

«Ми і раніше проводили спільні заходи. У школі, де я працюю, учні та педагоги знають про систему безоплатної правової допомоги з першоджерел. Адже уроки правових знань є доброю традицією, а друковані інформаційні матеріали лише сприяють засвоєнню інформації. Тепер наша співпраця зафіксована офіційно, я рада, що змогла долучитись до такого потрібного людям проекту» – розповідає практичний психолог ЗОШ №17 міста Тернополя Вікторія Процишин.

Основним завданням волонтерів у сфері надання БПД є допомога центрам з надання БВПД у забезпеченні доступу людей до правової допомоги, проведення правопросвітницької роботи та організація надання безоплатної правової допомоги.

«У чому ж проявляється робота волонтерів системи? Від найпростішого, коли людина запитає у Вас як в юриста чи просто людини, до думки якої прислухається, про те як вирішити її правову проблему, Ви можете порекомендувати їй звернутись до найближчої точки доступу до безоплатної правової допомоги. Це стане першим кроком до розв’язання цієї проблеми. Ви можете проводити власні заходи і розповідати про права людини, або долучатись до заходів системи. Ми завжди будемо раді бачити ваші пости в соцмережах та будь-які інші інформаційні повідомлення, у яких ви згадуєте про систему БПД» – розповідає координатор проекту Володимир Карий.

Кожен може долучитися до реалізації проекту «Волонтер БПД» за такими напрямами:

  • участь у підвищенні правової свідомості, культури та обізнаності населення (правопросвітництво): інформування громадян про право на безоплатну правову допомогу та порядок його реалізації;
  • сприяння у доступі до безоплатної правової допомоги незахищених верств населення;
  • налагодження взаємодії центрів з надання БВПД з партнерськими організаціями.

Долучайтесь до корисної роботи і ВИ!

Щоб стати волонтером системи БПД потрібно:

  • Заповнити анкету.
  • Пройти дистанційний курс «Основи волонтерської діяльності» та отримати електронний сертифікат: ;
  • Пройти співбесіду з представником центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Деталі та відповіді на найпоширеніші питання: https://cutt.ly/2lxrWn4

«Ми раді старту співпраці з першими волонтерами, ця діяльність перш за все суспільно корисна, одночасно з цим досить відповідальна. Дякуємо партнерським організаціям, які долучаються до пошуку нових волонтерів, та запрошуємо усіх бажаючих до співпраці» – підсумувала директор Регіонального центру Ірина Хондогій.

Фото без опису