Фото без опису

Жертвою потопу від сусідів зверху потенційно може стати  кожен мешканець багатоповерхового будинку. В такій ситуації важко зберігати спокій та стримувати бурхливі емоції. Однак, це не допоможе вирішити питання. Лише чіткий алгоритм дій дозволить домогтися справедливості, не зважаючи на небажання винної сторони покрити необхідні витрати на відновлення пошкодженого приміщення. Про те, як домогтися відшкодування збитків, куди звернутися і що робити розповідають  спеціалісти  з надання безоплатної правової допомоги

Фіксація факту збитку

Відповідно до ч.1 ст. 22 Цивільного кодексу України фізична особа, яка отримала збиток внаслідок порушення її цивільного права, має право на відшкодування таких збитків. Тобто, кожен має право на відшкодування завданих йому збитків, незалежно від причин та обставин затоплення квартири.

Перш за все, слід відразу зафіксувати факт затоплення. Це можна зробити шляхом детальної  фото та відеозйомки.  Про факт залиття квартири, в першу чергу, буде свідчити головний документ – акт. Необхідно відразу звернутися із заявою в довільній формі до ЖЕКу чи створеного ОСББ про складення акту про залиття квартири. Даний акт оформлюється відповідно до затвердженої форми. У документі повинні міститись наступні відомості:

  •  дата та місце складання;
  • ПІБ членів комісії;
  • адреса, за якою відбулося затоплення;
  • перелік пошкодженого майна, види та обсяги пошкоджень;
  • причини залиття.

Акт підписується членами відповідної комісії та з його змістом мають бути ознайомлені мешканці квартир, які мають відношення до цієї події.

Встановлення розміру шкоди, завданої залиттям квартири

Після усіх цих процедур необхідно підрахувати суму завданих збитків. Для цього можна запросити експертів-оцінювачів або самостійно скласти кошторис з описом всіх пошкоджених речей і майбутніх ремонтних робіт. Експертний висновок у разі звернення до суду буде підтверджувати понесені Вами збитки та визначати їх розмір.

Встановлення винного

Статтею 1166 Цивільного кодексу України передбачено, що майнова шкода, яка була заподіяна внаслідок неправомірних рішень, дій чи бездіяльності особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, що була заподіяна майну фізичної чи юридичної особи, відшкодовується у повному обсязі особою, яка її спричинила. Звідси виходить, що в разі доведення вини сусідів, саме вони відшкодовуватимуть збитки. У разі залиття квартири внаслідок, наприклад, протікання даху,  відповідачами можуть стати ЖЕК чи ОСББ.

Мирне вирішення питання

У разі коли винуватцем затоплення виявився сусід, слід звернутися до нього для відшкодування збитків мирним шляхом. Проте, для уникнення неприємностей краще оформити письмову домовленість – скласти розписку, в якій зазначити суму переданих грошей та відсутність претензій у разі повного відшкодування.

Звернення до суду

Якщо мирне вирішення конфлікту не відбулось, необхідно звертатися до суду. Порядок звернення до суду з позовною заявою врегульовано Цивільним процесуальним кодексом України. Саме відповідач буде доводити в суді свою непричетність.

До позовної заяви слід додати такі документи:

  •  копія акту про затоплення;
  • перелік вартості пошкодженого майна, витрат на реставраційні чи оздоблювальні роботи;
  • кошторис відновлювальних робіт служб ЖКГ під час проведення заходів з припинення потопу;
  • правовстановлюючі документи на квартиру.

Подаючи позов про відшкодування майнової шкоди до сусіда, який затопив вашу квартиру, слід належним чином довести факт затоплення.  Крім того, Ви маєте право на відшкодування і моральної шкоди.

Загалом, затоплення квартири – ситуація дуже неприємна. Але не слід панікувати, необхідно дотримуватися вищезазначеного алгоритму дій, що надалі допоможе Вам отримати відшкодування завданого збитку.

Звернутись за правовою допомогою можна  за єдиним номером системи безоплатної правової допомоги в Україні: 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні), або відвідати сайт – https://www.legalaid.gov.ua/, чи самостійно знайти правову інформацію, що Вас цікавить на сайті правових консультацій – https://wiki.legalaid.gov.ua