З метою поетапного зменшення диспропорцій в розмірах пенсій, призначених військовослужбовцям та деяким іншим особам, та до прийняття Верховною Радою України законодавчих актів щодо пенсійного забезпечення військовослужбовців і деяких інших осіб Кабінет Міністрів України  14 липня 2021 року прийняв постанову Кабінету Міністрів України № 713 «Про додатковий соціальний захист окремих категорій осіб».

У зв’язку з цим, Головним управлінням Пенсійного фонду України в Тернопільській області з 01.07.2021 проведено перерахунок пенсійних виплат осіб, які отримують пенсію, призначену відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», встановивши щомісячну доплату 2000 грн. колишнім військовослужбовцям, особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ (міліції), поліцейським та деяким іншим особам, пенсії яким призначено до 1 березня 2018 року. Особам, яким призначено пенсію після 1 березня 2018 року, розмір якої обчислено з грошового забезпечення, визначеного станом на 1 березня 2018 року або до цієї дати, також встановлено щомісячну доплату в сумі 2000 гривень.

У разі коли пенсія переглядалася (перераховувалася) після 01.03.2018, щомісячна доплата не виплачується, крім випадків, коли розмір пенсії після такого перегляду збільшився менше ніж на 2000 гривень. Якщо сума збільшення пенсії під час перегляду не досягала 2000 гривень, щомісячна доплата встановлена в сумі, якої не вистачає до зазначеного розміру.

Якщо щомісячний розмір  пенсійних виплат з урахуванням надбавок, підвищень,  додаткових пенсій,  цільової грошової допомоги, сум індексації, підвищень за проживання в гірських населених пунктах, компенсаційних виплат 80-річним та інших доплат до пенсій встановлених законодавством (крім пенсій за особливі заслуги перед Україною), в осіб, які отримують пенсію, призначену відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», не досягає 3854 гривень, таким особам встановлено щомісячна доплата до пенсії в сумі, якої не вистачає до зазначеного розміру, яка враховується під час подальших перерахунків пенсій.

У зв’язку із змінами до постанови Кабінету Міністрів України від 28 липня 2010 року №656 «Про встановлення щомісячної державної адресної допомоги до пенсії особам з інвалідністю внаслідок війни та учасникам бойових дій» Головним управлінням перераховано пенсійні виплати для учасників бойових дій та постраждалих учасників Революції Гідності.  У разі, коли щомісячний розмір  пенсійних виплат з урахуванням надбавок, підвищень,  додаткових пенсій,  цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат до пенсій встановлених законодавством (крім пенсій за особливі заслуги перед Україною) не досягає для зазначених осіб 210 % відсотків прожиткового мінімуму  для осіб, які втратили працездатність (до 01.07.2021 було 165%), встановлено адресну допомогу до пенсії в сумі, якої не вистачає до зазначеного розміру.

Усі перерахунки пенсійних виплат проведено в автоматизованому режимі, тому пенсіонерам не потрібно додатково звертатися до органів Пенсійного фонду або надавати заяву для проведення такого перерахунку. Результати проведеного перерахунку пенсіонери побачать уже при отриманні пенсії у серпні поточного року.

 

Головне управління Пенсійного фонду України

в Тернопільській області