Фото без опису

В Україні триває вакцинація від коронавірусної хвороби COVID-19.  До місцевих центрів  з надання безоплатної правової допомоги  почастішали звернення клієнтів із запитаннями: чи можуть в Україні людину змусити вакцинуватися? Які документи засвідчують, що людина провакцинована та як їх отримати?

Згідно ст.10 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» кожен громадянин має піклуватися про своє здоров’я і здоров’я дітей, не шкодити здоров’ю інших громадян, проходити медичні профілактичні огляди і робити щеплення. Разом з тим, в статті 43 цього ж Закону мовиться, що пацієнт повинен дати згоду на будь-яку медичну допомогу, зокрема й на щеплення (крім прямої загрози життю). Тому, вакцинуватись чи ні, людина вирішує сама, адже це її право, а не обов’язок.

 Які документи в Україні засвідчують, що людина провакцинована?

Передусім, це Міжнародне свідоцтво про вакцинацію – документ про зроблені щеплення, який відповідає міжнародним медико-санітарним нормам, затвердженим ВООЗ в 2005 році. У такі свідоцтва вносяться дані про щеплення проти грипу, поліомієліту, кору та інших інфекційних захворювань, зокрема і COVID-19.

Особи, які щепилися двома дозами вакцини проти COVID-19, за потреби можуть отримати Міжнародне свідоцтво про вакцинацію. Таке свідоцтво можна отримати тільки в паперовій формі одразу після щеплення другою дозою вакцини, в будь-якому медичному закладі, підключеному до електронної системи охорони здоров’я, зокрема і в сімейного лікаря.

Міжнародне свідоцтво про вакцинацію заповнюється українською, а також англійською або французькою мовами. Термін дії свідоцтва – один рік із можливістю продовження. В Україні отримати таке свідоцтво можуть громадяни, які повністю прищепилися проти COVID-19 вакцинами, схваленими Всесвітньою організацією охорони здоров’я. У нас в країні це: Pfizer, Moderna, CoronaVac і AstraZeneca  декількох виробників.

Важливо!

Міжнародне свідоцтво про вакцинацію:

– існує лише в паперовому вигляді;

– засвідчує наявність у людини двох доз вакцини проти COVID-19;

– можна отримати в центрах щеплення або у сімейного лікаря;

– дійсне під час перетину кордону з тими країнами, які визнали це свідоцтво.

Пам’ятайте!

В Україні працює інформаційний сайт: covid19.gov.ua  та національний контакт-центр МОЗ з питань COVID-19: 0 800 60 20 19, де ви зможете отримати необхідну інформацію.