Фото без опису

У період дії карантину, дедалі популярнішим стає замовлення онлайн-послуг. Всі надавачі електронних послуг зазвичай просять пройти процедуру ідентифікації особи різними способами, одним із яких є електронний цифровий підпис  - роз’яснюють юристи з надання безоплатної правової допомоги.

Електронний цифровий підпис – вид електронного підпису, отриманого за результатом криптографічного перетворення набору електронних даних, який додається до цього набору або логічно з ним поєднується і дає змогу підтвердити його цілісність та ідентифікувати підписувача. Електронний цифровий підпис потрібен для підтвердження вашої особистості на онлайн-сервісах і підписання електронних документів, документообігу з державою та бізнесом.

Отримати електронний цифровий підпис можна в одному з акредитованих центрів сертифікації ключів (АЦСК). На даний час таких центрів в Україні 24. Інформацію про акредитовані центри можна отримати за посиланням: https://czo.gov.ua/ca-registry. Не зважаючи на велику кількість акредитованих центрів сертифікації ключів (АЦСК), отримати швидко онлайн ЕЦП можна клієнтам «ПриватБанку» через додаток «Приват 24». Реєстрація стандартна: потрібно вказати своє прізвище та ім’я, електронну пошту, створити власний пароль. Радимо не забувати про безпеку, нікому не передавати файл ключа та пароль. Електронний ключ до підпису краще зберігати на знімному носії  (на флешці). Строк дії кваліфікованого електронного підпису складає 1-2 роки. Щоб продовжити його використання, можливо поновити строк дії онлайн через веб-сайт надавача.

За допомогою ЕЦП можна підписувати електронні документи, користуватися електронними послугами, реєструватися на державних порталах та ін.

Послуги, які можна отримати он-лайн за допомогою ЕЦП:

1.Реєстрація фізичною особою-підприємцем у державному електронному сервісі «Дія».

-  Електронний кабінет водія (отримати відомості про транспортний засіб (право власності, характеристики тощо); отримати відомості про наявність або відсутність арешту на ТЗ; стати у он-лайн чергу на візит до Сервісного центру МВС).

-  Перевірка відомостей про підприємство (про власників, місцезнаходження, види діяльності, щодо внесення реєстраційних змін).

-  Перевірка прав власності на нерухоме майно (інформація про власників квартир, будинків, земельних ділянок).

- Електронні трудові книжки

З 10 червня 2021 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі».  Документ встановлює п’ятирічний перехідний період для включення до Державного реєстру відомостей з паперових трудових книжок про трудову діяльність працівника. Протягом цього періоду застосовуватиметься як паперова трудова книжка, так і електронна форма уже наявних або внесених відомостей про трудову діяльність працівника з Державного реєстру.  Тому за бажанням працівника, паперова трудова книжка буде оформлюватися при прийнятті на роботу, а також до неї вноситимуться усі записи про трудову діяльність особи (переведення, заохочення, звільнення тощо). Однак, якщо працівник не забажає заповнювати паперовий варіант трудової книжки, то при працевлаштуванні будуть подаватися лише відомості про трудову діяльність з Реєстру, а усі зміни вноситимуться безпосередньо до електронної версії трудової книжки.

Якщо раніше трудова книжка зберігалась у роботодавця, то зараз вона буде знаходитися у працівника. Тому працівник, що має намір продовжувати користуватися також паперовою трудовою книжкою, з власної ініціативи повинен надавати таку трудову книжку для її заповнення.

У статті 47 КЗпП України передбачено, що роботодавець зобов’язаний в день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку. Якщо зараз порушення такого обов’язку має суттєві матеріальні наслідки для роботодавця, то після звершення усіх процедур внесення даних до Реєстру у роботодавця зникає обов’язок видавати працівнику трудову книжку, так, як вона уже буде зберігатися саме у працівника. Тому, невнесення будь-яких відомостей про звільнення працівника у паперову трудову книжку та її невидача, у разі, якщо працівник не заявить таку вимогу та не надасть трудову книжку для заповнення, не нестиме загрозу для роботодавця. При цьому слід врахувати, що до завершення процедури включення до Реєстру відомостей про трудову діяльність, роботодавці продовжують зберігати та заповнювати трудові книжки, та трудова книжка повинна бути видана працівнику у день звільнення. Лише після того, як усі дані про трудову діяльність працівників будуть внесені до Реєстру, паперова трудова книжка повертається працівнику під розписку.

Законом визначено, що внесення відомостей про трудову діяльність до Державного реєстру через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України  у вигляді сканованих або оцифрованих копій, передбачених законодавством документів (трудової книжки, довідок тощо), здійснюється працівником і роботодавцем з обов’язковим накладенням кваліфікованого електронного підпису.

Фізична особа – підприємець не є найманим працівником, тому запис щодо підприємницької діяльності в своїй трудовій книжці не вноситься.

Для того, щоб оцифрувати підприємницьку діяльність через персональний кабінет на веб-порталі Пенсійного фонду України необхідно надати скан-копії:

  • витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осібпідприємців та громадських формувань про державну реєстрація як ФОП,
  • або  довідки  з Державної податкової служби про облік як суб’єкта підприємницької діяльності.