Фото без опису

Право громадян на безоплатну правову допомогу (БПД) закріплене в Конституції України. З 2011 року в державі існує механізм реалізації цього права – саме тоді було прийнято Закон України «Про безоплатну правову допомогу».

Згодом же, з 2013 року, регіональні центри почали надавати безоплатну вторинну правову допомогу (БВПД) у  кримінальному процесі, забезпечуючи доступ до правосуддя у середньому 700 тис. підозрюваним і обвинуваченим щорічно. Ще за два роки, з 1 липня 2015 року, доступ до БВПД у цивільному та адміністративному процесах отримали деякі  соціально незахищені категорії громадян – малозабезпечені, люди з інвалідністю, учасники бойових дій, внутрішньо переміщені особи, постраждалі від домашнього насильства, діти та інші.

 А вже сьогодні українська система надання безоплатної правової допомоги – найбільша в Європі та один із найуспішніших соціальних проектів Міністерства юстиції України, Уряду та міжнародних партнерів.

Наразі в Україні діє понад 540 офісів доступу до безоплатної правової допомоги, а саме: 23 регіональні та 84 місцеві центри з надання БВПД, а також понад 420 бюро правової допомоги. Створено 5 правових клубів «Pravokator». Понад 6700 адвокатів, залучених до надання БВПД, близько 1500 штатних юристів  системи БПД.

Разом з тим, система безоплатної правової допомоги продовжує розвиватися, прагнучи якнайкраще відповідати сучасним викликам.

 

#Юстиція_30_років_Незалежності  #30роківНезалежності #30роківНезалежностіУкраїни