Фото без опису

Постановою Кабінету Міністрів України від 29.06.2021 №677 затверджено Порядок формування та використання сертифіката, що підтверджує вакцинацію від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, негативний результат тестування або одужання особи від зазначеної хвороби (далі Порядок).

Відповідно до пункту 2 Порядку COVID-сертифікат – документ в електронній формі, що підтверджує вакцинацію від COVID-19, негативний результат тестування або одужання особи від зазначеної хвороби, який формується та видається уповноваженою установою держави, містить персональні дані власника і передбачає можливість автоматизованої перевірки чинності документа та його належності власникові.

У свою чергу COVID-сертифікат може бути внутрішнім, міжнародним та іноземним.

Внутрішній COVID-сертифікат України – сертифікат, виданий в Україні та призначений для використання на території України, який формується у разі виявлення бажання запитувача, підтверджує вакцинацію від COVID-19, негативний результат тестування на COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції або одужання особи від зазначеної хвороби та не містить медичних даних власника; невід’ємною частиною зазначеного сертифіката є відцифрований образ його обличчя, що відображається в е-паспорті/е-паспорті для виїзду за кордон;

Міжнародний COVID-сертифікат України – виданий в Україні та призначений для використання на території України та за межами України сертифікат, що підтверджує вакцинацію від COVID-19, негативний результат тестування на COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції або одужання особи від зазначеної хвороби (UA COVID Сertificate).

Іноземний COVID-сертифікат – сертифікат, що підтверджує вакцинацію від COVID-19, негативний результат тестування на COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції або методом Ag-RDTs або одужання особи від зазначеної хвороби, який формується та видається уповноваженою установою держав – членів довірчої мережі Європейського Союзу або уповноваженою установою іноземної держави, з якою Україною укладено міжнародний договір про взаємне визнання.

Міжнародні та внутрішні сертифікати використовуються на території України у випадках, визначених постановою Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 №1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (пункт 23 Порядку).

Таким чином, COVID-сертифікат є документом і за його підроблення та використання законодавством передбачено кримінальну відповідальність.

Так, особа, яка підробила COVID-сертифікат з метою використання його підроблювачем чи іншою особою або збула такий документ, нестиме відповідальність за частиною 1 статті 358 Кримінального кодексу України (далі – КК України), санкція якої передбачає відповідальність у вигляді штрафу до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 000 грн) або арешту на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.

Якщо особа вчиняє кримінальне правопорушення повторно або його вчинено за попередньою змовою групою осіб, то відповідальність за вказані протиправні дії визначена частиною 3 статті 358 КК України, санкція якої передбачає покарання у вигляді обмеження волі на строк до п’яти років або позбавлення волі на той самий строк.

Крім того, якщо підроблення COVID-сертифікату відбувається шляхом несанкціонованої зміни інформації, яка є в автоматизованих системах, зокрема, електронній системі охорони здоров’я, особою, яка має доступ до неї, то вона нестиме відповідальність за частиною 1 статті 362 КК України і може отримати штраф від двох тисяч до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 34 000 грн до 68 000 грн) або виправні роботи на строк до двох років.

Якщо особа вчиняє кримінальне правопорушення повторно або воно вчинене за попередньою змовою групою осіб, то відповідальність за вказані протиправні дії настане за частиною 3 статті 362 КК України, санкція якої передбачає покарання у вигляді позбавленням волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Водночас є люди, які помилково вважають, що за використання підробленого COVID-сертифікату вони не несуть жодної відповідальності, оскільки за сфальсифікований документ відповідає лише той, хто його виготовив.

Насправді ж для осіб, які використовують завідома підроблений документ, частиною 4 статті 358 КК України передбачена кримінальна відповідальність у вигляді штрафу до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян  (850 грн) або арешту на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до двох років.

Наразі у Верховній раді України на розгляді проект Закону України №6084 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за підробку документів, що стосуються проведення профілактичних щеплень», яким пропонується доповнити КК України статтею 3213 (незаконні дії з документами, що стосуються проведення профілактичних щеплень). Вказаний законопроект Верховна рада має розглянути 02 листопада.

Метою поданого законопроекту, як це зазначено у пояснювальній записці до нього, є забезпечення епідемічної безпеки населення в умовах поширення вакцинокерованих інфекційних хвороб, зокрема, гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Так, за використання особою завідома підроблених документів, які підтверджують проведення профілактичних щеплень проти особливо небезпечних інфекційних хвороб, пропонують карати караються штрафом від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 000 грн – 34 000 грн) або обмеженням волі на строк до двох років.

 За внесення медичним працівником завідомо неправдивих відомостей до відповідної медичної документації щодо проведення профілактичних щеплень проти особливо небезпечних інфекційних хвороб, його можуть покарати штрафом від двох тисяч до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (34 000 грн  – 68 000 грн) або позбавленням волі на строк до двох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.

Крім того, за виготовлення з метою збуту, збут підроблених документів, які підтверджують проведення профілактичних щеплень проти особливо небезпечних інфекційних хвороб, пропонують карати штрафом від п’яти тисяч до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (85 000 грн – 170 000 грн) або позбавленням волі на строк до трьох років.