Фото без опису

Координаційний центр з надання правової допомоги разом з Українською фундацією правової допомоги за підтримки БО «100 % життя» розробили Методичні рекомендації для адвокатів та юристів щодо надання БПД представникам вразливих до ВІЛ груп населення.

Через упереджене ставлення та дискримінацію представники вразливих до ВІЛ груп населення часом не можуть реалізувати свої права та скористатися державними сервісами та гарантіями на рівні з іншими. Це призводить до того, що суспільство та держава починають нехтувати правами цих людей. Їх можуть звільнити чи не прийняти на роботу, якщо стало відомо про ВІЛ-позитивний статус або що раніше вони надавали секс-послуги за винагороду. Жінкам, які лікуються від наркозалежності, можуть у лікарні не віддати новонароджену дитину. Людей, які отримують  препарати замісної терапії, затримує поліція за незаконне зберігання наркотиків або ж необґрунтовано обшукують.

Представники вразливих до ВІЛ груп населення мають обмежений доступ до правосуддя. Це стало більш явним під час пандемії COVID-19, коли державні інституції та організації громадянського суспільства почали працювати онлайн. Важливу роль у захисті та відновленні порушених прав цих людей відіграють адвокати та юристи.

«Задля формування єдиних підходів у наданні безоплатної правової допомоги представникам вразливих до ВІЛ груп населення, Фундація за участі групи адвокатів, які є експертами у медичному праві, роботі з вразливими групами населення, потерпілими від домашнього насильства, у захисті від дискримінації, за тісної співпраці з Координаційним центром з надання правової допомоги сформували методичні рекомендації», — пояснює мету створення цієї електронної книги менеджерка проєктів Української фундації правової допомоги Шейлат Афолабі.

Це навчально-методичне видання містить рекомендації для адвокатів та юристів щодо різних аспектів роботи з представниками вразливих до ВІЛ груп населення при здійсненні захисту у кримінальному процесі, наданні правової допомоги з питань цивільних та адміністративних правовідносин.

Основою методичних рекомендацій стали матеріали та напрацювання, які підготували адвокати-тренери для навчальних тренінгів «Захист представників вразливих до ВІЛ груп населення у кримінальному процесі», «Надання правової допомоги вразливим до ВІЛ групам населення у цивільних та адміністративних питаннях», що були реалізовані у 2019—2020 роках. Ця інформація була проаналізована та деталізована за підсумками обговорень із адвокатами, а також юристами центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

У навчально-методичному виданні наведено, зокрема:

приклади застосування антидискримінаційного законодавства під час розв’язання проблем цивільних та адміністративних правовідносин клієнтів;

рекомендації щодо захисту трудових гарантій клієнтів;

рекомендації та приклади з питань сімейного та медичного права осіб, які належать до вразливих до ВІЛ груп населення;

нормативно-правові акти, зразки документів та скарг та багато іншої інформації, яка може стати в пригоді адвокатам та юристам під час надання правової допомоги клієнтам, які належать до вразливих до ВІЛ груп населення чи з позитивним ВІЛ-статусом.

Методичні рекомендації розповсюджуються в електронному вигляді безкоштовно.

Методичні рекомендації були розроблені ВБО «Українська фундація правової допомоги» спільно з Координаційним центром з надання правової допомоги за участі адвокатів-експертів у питаннях медичного права та біоетики, захисту від дискримінації у 2021 році за підтримки БО «100 ВІДСОТКІВ ЖИТТЯ» у межах реалізації проекту «Адвокація доступу до БПД уразливим до ВІЛ групам населення на рівні системи гарантованого державою захисту».

Довідково.  Однак у залежності від обставин та поведінки в групу ризику може увійти будь-хто. Наприклад, безпритульні, діти з сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах, діти, які не отримують належного батьківського піклування тощо.