Фото без опису

В суспільстві існує чимало стереотипів щодо домашнього насильства, один з них каже, що якби людина насправді страждала, то пішла б від кривдника. Але реальне життя не таке просте, дуже часто постраждалі не йдуть, бо вони економічно залежать від агресора, вони можуть не мати житла, коштів, роботи тощо. Але навіть розрив стосунків не гарантує, що кривдник залишить у спокої, в таких випадках законодавець передбачив ряд спеціальних заходів щодо протидії насильству, один з них – це обмежувальний припис. Що таке обмежувальний припис та як його отримати розповідають юристи  з надання безоплатної правової допомоги.

Обмежувальний припис стосовно кривдника є одним зі спеціальних заходів щодо протидії домашньому насильству, який спрямований на забезпечення безпеки постраждалої особи. Він передбачає тимчасове обмеження прав кривдника або покладання на нього обов’язків:

– заборону перебувати в місці спільного проживання (перебування) з постраждалою особою

– усунення перешкод у користування майном потерпілою особою;

– обмеження спілкування з постраждалою дитиною;

– заборону наближатися на визначену відстань до місця проживання (перебування), навчання, роботи, інших місць відвідування постраждалої особи;

– заборону особисто і через третіх осіб розшукувати постраждалу особу, переслідувати її, спілкуватися з нею;

– заборону вести листування, телефонні переговори з постраждалою особою.

Строк дії обмежувального припису

Обмежувальний припис підлягає негайному виконанню та видається на строк від одного до шести місяців, а також може бути продовжений судом на строк не більше шести місяців.

Порядок отримання обмежувального припису

Рішення про видачу обмежувального припису приймається судом за місцем проживання (перебування) особи, яка постраждала від домашнього насильства, а якщо особа перебуває в закладі підтримки постраждалих осіб – за місцезнаходження такого закладу.

Право звернутися до суду із заявою про видачу обмежувального припису стосовно кривдника мають:

1) постраждала особа або її представник;

2) у разі вчинення домашнього насильства стосовно дитини – батьки або інші законні представники дитини, родичі дитини (баба, дід, повнолітні брат, сестра), мачуха або вітчим дитини, а також орган опіки та піклування;

3) у разі вчинення домашнього насильства стосовно недієздатної особи – опікун, орган опіки та піклування.

В заяві мають бути викладені обґрунтовані обставини, які доводять необхідність заборони кривднику наближатись, здійснювати спілкування із постраждалою особою. Доказами можуть виступати: копії термінових заборонних приписів, протоколів про притягнення до адміністративної відповідальності, пояснення кривдника, самої постраждалої особи, витяги з Єдиного реєстру досудових розслідувань в разі відкриття кримінального провадження факту домашнього насильства чи нанесення тілесних ушкоджень, скріншоти з погрозами. Також доказами можуть виступати покази свідків (усні докази), які будуть готові прийти в судове засідання та підтвердити факти домашнього насильства.

Строки розгляду справи та вартість

Справа про видачу обмежувального припису розглядається не пізніше 72 годин після надходження заяви до суду.

Судові витрати у справах про видачу обмежувального припису не сплачуються.

Відповідальність за невиконання заходів передбачених обмежувальним приписом

Умисне невиконання обмежувальних приписів особою, щодо якої такі заходи застосовані судом, караються арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до двох років. Така санкція передбачена статтею 390-1 Кримінального кодексу України.

Фото без опису