Відповідно до статті 26 Закону України від 09.07.2021 № 1058 «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон 1058) право на призначення пенсії за віком громадяни України набувають після досягнення віку 60 років та за наявності необхідного страхового стажу. Тим, кому 60 років виповнюється у 2022 році, для призначення пенсії за віком необхідно мати не менше як 29 років страхового стажу.

Варто зазначити, що кожного наступного року страховий стаж, який дає право на призначення пенсії за віком, поступово зростатиме, і 2028 року для призначення пенсії потрібно буде мати 35 років страхового стажу.

Якщо ж людина на час досягнення зазначеного пенсійного віку не має необхідного страхового стажу, то вона може вийти на пенсію за віком пізніше, після досягнення 63 або 65 років, коли для призначення пенсії потрібен менший страховий  стаж. Наприклад, щоб вийти на пенсію в 63 роки необхідно від 18 до 28 років стажу. Якщо ж стільки страхового стажу не набуто, можливо отримувати пенсію за віком у 65 років, за наявності стажу від 15 до 18 років.

У випадку, коли в особи є періоди, які зараховані до стажу як неповні, є можливість провести доплату до мінімального розміру страхового внеску.

Відповідно до статті 24 Закону 1058 страховий стаж – це період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачено страхові внески в сумі, не меншій за мінімальний страховий внесок.

Обчислення страхового стажу здійснюється на підставі відомостей персоніфікованого обліку, що містяться в Реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, а за періоди до 01.01.2004 – на підставі документів та порядку, визначених законодавством, що діяло до набуття чинності Закону 1058.

Отже, з 01 січня 2004 року тривалість страхового стажу прямо пов’язана зі сплатою страхових внесків.

Стаття 24 Закону 1058 передбачає – якщо сума сплачених за відповідний місяць страхових внесків є меншою за мінімальний страховий внесок, цей період зараховується до страхового стажу як повний місяць за умови відповідної доплати до суми страхових внесків таким чином, щоб загальна сума сплачених коштів за відповідний місяць була не меншою, ніж мінімальний страховий внесок.

Водночас треба пам’ятати, що доплата не здійснюється за місяці, у яких відсутні нарахування та сплата страхових внесків.

Доплатити до мінімального страхового внеску за окремі місяці робот з 01.01.2004 може будь-яка особа, що підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та має неповні місяці страхового стажу.

Щоб зазначити, за які місяці можна здійснити доплату, потрібно звернутися  до органів Пенсійного фонду України, або зробити це самостійно, за допомогою вебпорталу Пенсійного фонду України. Адже, зареєстрованому користувачу доступна особиста  інформація про трудову діяльність починаючи від 2004 року, а також про заробітну плату та сплату страхових внесків.

Порядок проведення такої доплати визначено в розділі 15 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 № 21-1 (далі – Інструкція 21-1).

Доплату до мінімального страхового внеску за неповний місяць роботи здійснює застрахована особа за її бажанням на підставі даних персоніфікованого обліку, зокрема виписки з облікової картки за формою ОК-5.

Також особа, яка бажає здійснити доплату до суми страхових внесків так, аби сума сплачених коштів за відповідний місяць була не меншою за мінімальний страховий внесок, має подати в органи Пенсійного фонду заяву відповідно до Додатку 28 (Інструкція 21-1), зазначивши необхідний період.

Спеціаліст Пенсійного фонду складає повідомлення-розрахунок, у якому розраховано суму доплати, а застрахована особа має здійснити відповідну доплату протягом 10 календарних днів із дня отримання такого повідомлння.

Після здійснення доплати особа формує і подає в органи Пенсійного фонду сама за себе відомості про суми доплат згідно з Додатком 30 до Інструкції 21-1, у яких зазначає місяць і рік, за які зроблено нарахування, суму, з якої сплачено внесок, і суму доплати.

 

 

Головне управління
Пенсійного фонду України
в Тернопільській області

 

28.12.2021