Готовність кожного українця чинити опір є важливим фактором стримування російської агресії. Озброєна, навчена і готова протидіяти нація відіб’є саме бажання у ворога нападати далі. Бо захопити територію, населення якої чинитиме спротив, дуже важко, а втримати — неможливо.
У контексті чергового загострення ситуації на кордонах маємо розуміти: ворог не здасться, це не перше і не останнє «брязкання зброєю». Ймовірність ескалації – зберігатиметься. У таких умовах тільки змін у армії ? недостатньо. Потрібна зміна свідомості українців. Слід зрозуміти, що захист України ? це спільний обов’язок громадян. Україніці мають бути готові захищати країну. Захист територіальної цілісності ? обов’язок кожного громадянина.
Стаття 17 Конституції України: Захист суверенітету і територіальної цілісності України, забезпечення її економічної та інформаційної безпеки є найважливішими функціями держави, справою всього Українського народу.

АРМІЯ ? ОБОРОНЯЄ НА ФРОНТІ, А ПОРЯДОК НА СВОЇЙ ТЕРИТОРІЇ ? СПРАВА КОЖНОГО

У часи війни ключовим стає готовність та вміння захищати свою державу. Адже воюють країни. Не може бути окремо армія, окремо країна. Кожен на своєму місці має робити, що може. Армія ? обороняє на фротні, а порядок на своїй території ? справа кожного. Насамперед ? це спокій у будь-якому селі, на будь-якому хуторі. У цьому й полягає загальний спротив агресії, загальний спротив ворогу.
Масова готовність суспільства до збройної відсічі – це те, що може не допустити війни. Коли ворогу доведеться робити розрахунки: а що буде, якщо він спробує окупувати нові території України, почати війну. Будь-які ворожі війська будуть почувати себе вкрай «незручно», не лише на лінії фронту, а й у будь-якому місті, де будуть діяти громадяни, які чинитимуть опір окупантам. Давайте лише уявимо, як могли розвиватися події, якби в кожному українському місті у 2014 році існували ті, хто готові брати зброю і захищати.
Винос: Союзники й цивілізований світ радо допомагають тому, хто борониться від нападників. Але воювати замість нас за Україну ніхто не буде, це має зрозуміти кожен.

ІЗ 1 СІЧНЯ 2022 РОКУ ВІДПОВІДНО ДО ЗАКОНУ УКРАЇНИ «ПРО ОСНОВИ НАЦІОНАЛЬНОГО СПРОТИВУ» В ДЕРЖАВІ РОЗГОРТАЮТЬСЯ СИЛИ ТЕРОБОРОНИ

В умовах ескалації гібридної агресії РФ та загострення ситуації навколо наших кордонів цей закон є одним із фундаментальних запобіжників, механізмом реалізації концепції всеосяжної оборони нашої держави.
Довідково. Згідно  з Законом України «Про основи національного спротиву» передбачено три складові національного спротиву:

  • війська територіальної оборони. Фактично це легка піхота, яка може допомагати основним силам ЗСУ охороняти важливі об’єкти або кордон, чергувати на блокпостах або ж протидіяти диверсантам чи іншим незаконним групам на своїй території. Інша функція тероборони — допомога під час надзвичайних ситуацій. Тероборона підпорядковується Командуванню ЗСУ через командувача сил територіальної оборони.
  • рух опору. Його завданнями є створення осередків опору та «перешкоджання діям військ агресора». Окрім того, рух опору може долучатися до спеціальних операцій, зокрема, розвідувальних чи інформаційно-психологічних. Провідна роль в організації, підготовці, підтримці та виконанні задач спротиву має належати Силам спеціальних операцій ЗСУ, а керівництво рухом буде здійснювати командувач ССО.
  • підготовка громадян до національного спротиву. Передбачає створення відповідної системи підготовки, військово-патріотичне виховання та «підготовку населення до умов життєдіяльності в районах ведення (воєнних) бойових дій».

ДО ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ОБОРОНИ ВХОДЯТЬ:  ВІЙСЬКОВА, ЦИВІЛЬНА ТА ВІЙСЬКОВО-ЦИВІЛЬНА СКЛАДОВІ

Військова складова територіальної оборони включає органи військового управління, військові частини Сил територіальної оборони Збройних Сил України, інші сили і засоби сил безпеки та сил оборони, які залучаються до виконання завдань територіальної оборони.
Цивільна складова територіальної оборони включає державні органи, органи місцевого самоврядування, які залучаються до територіальної оборони.
Військово-цивільна складова територіальної оборони включає штаби зон (районів) територіальної оборони та добровольчі формування територіальних громад, які залучаються до територіальної оборони.

ПРОВІДНА РОЛЬ В ОРГАНІЗАЦІЇ ТА ВИКОНАННІ ЗАВДАНЬ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ОБОРОНИ НАЛЕЖИТЬ СИЛАМ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ОБОРОНИ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ

Територіальна оборона фактично створює цілу сітку громадян, які, живучи своїм життям, у будь-який момент готові стати до зброї. Чисельність ЗСУ законодавчо збільшено на 10 тисяч. Вона дозволяє сформувати ядро тероборони. Тобто буде постійний склад військовослужбовців, які ходять на службу й отримують грошове забезпечення, й резервісти, які отримуватимуть грошову винагороду за рік, за підсумками участі у навчаннях, виконання плану бойової підготовки і продовжуватимуть працювати на своїх основних, цивільних посадах.


Структура Сил ТрО ЗС України:
Командування Сил територіальної оборони Збройних Сил України;
регіональні органи військового управління Сил територіальної оборони Збройних Сил України;
бригади Сил територіальної оборони Збройних Сил України;
батальйони зі складу бригад Сил територіальної оборони Збройних Сил України.
Довідково. Відповідно до Закону України «Про основи національного спротиву» військові частини Сил територіальної оборони Збройних Сил України утворюються:
бригади ? у кожній зоні територіальної оборони та додатково в кожному місті, чисельність населення якого перевищує 900 тис. мешканців;
батальйони ? у кожному районі територіальної оборони та додатково в кожному адміністративному центрі області;
додаткові військові частини (підрозділи) ? у зонах територіальної оборони, чисельність населення яких перевищує 2400000 мешканців.
Перевагою такої структури є присутність підрозділів теробори скрізь. Усі обласні та районні центри мають свої підрозділи. Це місцеві люди, які досить швидко можуть дістатися точок збору. Це люди вмотивовані, які прийшли до тероборони добровільно.
У випадку створення або виникнення умов дестабілізації обстановки, тероборонівці у лічені години повинні розгорнути систему територіальної оборони для того, щоб узяти під контроль усі об’єкти комунікацій і забезпечити існування конституційного ладу на цій території. Це наше першочергове завдання.

ВЕЛИКА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ У ПИТАННІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ОБОРОНИ ПОКЛАДАЄТЬСЯ НА МІСЦЕВІ ОРГАНИ ВЛАДИ

Розміщення бригад і батальйонів Сил ТРО ЗС України, створення добровольчих формувань територіальних громад, захист цивільного населення та об’єктів критичної інфраструктури ? ці та багато інших супутніх питань потребують серйозної уваги керівників на місцях. У випадку широкомасштабної агресії РФ проти України ЗС України та інші складові сектору безпеки та оборони держави ціною величезних втрат, по суті,  будуть «вигравати час» для розгортання ТрО і руху опору. Оперативність усіх процесів розгортання, розуміння і відпрацювання місця і ролі кожного суб’єкта національного спротиву, забезпечення першочергових потреб населення у разі знеструмлення, зникнення Інтернету та інших кризових ситуацій визначатимуть нашу життєздатність.

ДО 15 ЛЮТОГО 2022 РОКУ ПЛАНУЄТЬСЯ ЗАВЕРШИТИ ФОРМУВАННЯ ПІДРОЗДІЛІВ СИЛ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ОБОРОНИ

Процес формування Командування Сил територіальної оборони ЗСУ, регіональних органів військового управління, бригад і батальйонів сил територіальної оборони з урахуванням рівня загроз у кожному регіоні України має бути завершений в максимально стислі терміни.
Загалом робота триває за двома напрямками:
? Підготовка підзаконних нормативно-правових актів та внутрішніх керівних документів. Цієї роботи часто не видно, але це колосальна праця, яка забезпечує національний спротив і убезпечує громадян та державу від потенційних ризиків.
? Розгортання Сил ТРО ЗСУ: Командування Сил ТРО ЗС України; Регіональних управлінь Сил ТРО ЗС України та управління окремих бригад територіальної оборони.
Комплектування Сил ТрО ЗС України:
перша черга (до 15.01.2022) – Командування Сил ТрО, регіональні управління Сил ТрО та управління тринадцяти бригад ТрО;
друга черга (до 15.02.2022) – решта військових частин (підрозділів) ТрО.
Наразі завершується відбір кандидатів на посади в Командування Сил ТрО ЗС України та керівного складу в регіональні управління, окремі бригади Сил ТрО ЗС України.
Довідково. Нині розроблено та триває погодження:
проєкту Плану підготовки Сил ТрО ЗС України у 2022-му та подальших двох років, погоджений із зацікавленими структурними підрозділами Генерального штабу ЗС України.
«Типове положення про штаб зони (району) територіальної оборони».
«Положення про добровольчі формування територіальних громад».
«Порядок застосування членами добровольчих формувань територіальних громад особистої мисливської зброї та набої до неї під час виконання завдань територіальної оборони».
Наказ Верховного Головнокомандувача ЗС України про затвердження «Доктрини ТрО».
Крім цього, на виконання завдань Президента України (від 30.07.2021 №01-01/733) розроблено проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» щодо внесення змін до Закону України «Про основи національного спротиву» з метою повного узгодження його положень відповідно до Конституції України та усунення техніко-юридичних недоліків (резолюція Прем’єр-міністра України від 03 серпня 2021 року № 36703/1/1-21 до листа Президента України від 30 липня 2021 року № 01-01/733). Законопроєкт пройшов внутрішнє та зовнішнє погодження та надіслано встановленим порядком на правову експертизу до Міністерства юстиції та визначення необхідності проведення антикорупційної експертизи до Національного агентства з питань запобігання корупції (№116/2/1/20053 від 11.11.2021, ГШ №300/1/С/4520 від 29.11.2021, МОУ 220/7944 від 02.12.2021). Лист перебуває на підписі в Міністерстві юстиції України.

ХТО МОЖЕ ВСТУПИТИ ДО ЛАВ ТЕРОБОРОНИ ТА ЯК ЦЕ ЗРОБИТИ?

Вимоги до бійців тероборони невисокі. Військовий досвід або стать значення не мають. Обмеження за віком – від 18 до шістдесяти років. Заняття – у вільний від роботи час. Також на службу в підрозділи ТрО запрошуються офіцери запасу, які мають досвід військової служби, а також військовозобов’язані та резервісти без досвіду військової служби, які матимуть змогу зайняти старшинські, сержантські та солдатські посади.
Для підписання контракту на проходження дійсної військової служби в підрозділі територіальної оборони слід звертатися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання.

 



 


Які переваги служби в теробороні?

  • Усі військовослужбовці гарантовано отримуватимуть грошове забезпечення відповідно до штатного розпису.
  • Військові забезпечуватимуться безоплатною кваліфікованою медичною допомога у військово-медичних закладах охорони здоров’я.
  • Військові служитимуть поруч із домівкою та захищатимуть свою малу Батьківщину та родину. В особливий період укомплектування частин здійснюватиметься військовослужбовцями за контрактом, за призовом особами офіцерського складу та територіальним резервом. Вони обійматимуть офіцерські, старшинські, сержантські та солдатські посади.
  • Усім військовослужбовцям зберігатиметься місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності й у фізичних осіб-підприємців, у яких вони працювали на час призову.
  • Крім того, на час дії особливого періоду в разі призову на військову службу виплата пенсії для армійців, які її отримували, не припиняється, а після звільнення зі служби — підлягає обов’язковому перерахунку.