Надійний тил як запорука перемоги

Уся країна піднялася на боротьбу з російським агресором. Триває героїчна оборона Києва. Чинять відчайдушний опір нападникам у найгарячіших точках на сході, півдні і півночі країни бійці ЗСУ, національної гвардії і територіальної оборони. Надійною опорою героїчних оборонців країни є сьогодні й міцний український тил.

Разом з усією країною напружено працює на оборону населення Тернопільщини, зокрема громада Підволочиської селищної ради. Мешканці Підволочиська, демонструючи надзвичайно високий рівень самоорганізації й згуртованості, з першого ж дня широкомасштабного російського наступу пішли у військкомати вступати до лав ЗСУ та місцевої територіальної оборони. Розпочалася робота з налагодження системи оповіщення та захисту цивільного населення від можливих ворожих атак з повітря. Активісти почали розгортати мережу волонтерської допомоги захисникам України.

Координаційно-організаційним центром забезпечення життєдіяльності громади в умовах воєнного стану, а також розгортання волонтерської роботи з допомоги фронту, стала, звісно, Підволочиська селищна рада на чолі з головою Віталієм Дацком.

  • На сьогоднішній день Підволочиськ усім найнеобхіднішим забезпечений, – повідомив Віталій Дацко. – Запас на випадок виникнення перебоїв у забезпеченні є. В основному забезпечено медичними засобами й Підволочиську лікарню, хоча в аптечній мережі внаслідок ажіотажного попиту певних ліків поки що бракує.

За словами селищного голови, на території громади проведено низку заходів з формування підрозділу територіального оборони. Під територіальну оборону громадою виділено приміщення, комп’ютерну техніку і все необхідне. Упроваджується система безпеки для цивільного населення. Здійснюються заходи з розгортання і налагодження системи раннього оповіщення про небезпеку повітряного нападу. Підготовлено укриття та бомбосховища. Відповідна роз’яснювальна і попереджувальна робота з населенням здійснюється зокрема через сайт селищної ради і створені в соцмережах групи. Проводяться заняття з цивільної оборони. Курс, розрахований на три дні, вже пройшли кілька груп, і ця робота з місцевим населенням продовжується. Планується проведення тренінгів для дітей і молоді з надання першої медичної і психологічної допомоги. До цього залучаються волонтери-інструктори, зокрема й з числа тимчасово переміщених осіб.

Прибувають до Підволочиська евакуйовані з найгарячіших місць біженці. Селищний голова Віталій Дацко говорить, що для прийому тимчасово переміщених осіб підготовлено понад 500 місць в опалюваних  приміщеннях, здебільшого в спортзалах і гуртожитках місцевих навчальних закладів, де є вода, відповідні медико-санітарні умови і харчування. За словами селищного голови, за умов теплої погоди можуть бути використані також додаткові місця в неопалюваних приміщеннях. Окрім цього, створюється база даних щодо можливого розміщення біженців у приватних помешканнях.

Особливо яскравим прикладом самоорганізації місцевого населення в цей надзвичайно складний період є активна робота з надання дієвої волонтерської допомоги Збройним Силам України.

  • По всій території громади організовані волонтерські пункти, – розповідає Віталій Дацко, – які приймають від місцевого населення допомогу для захисників України. Координує цю роботу селищна рада, де здійснюється прийом, сортування і перерозподіл зібраних харчових продуктів, засобів гігієни, медичних засобів тощо. Наразі ми допомагаємо не стільки військовим, які поки що перебувають у рухливому стані, як цивільним. Відправляємо машини з волонтерською допомогою на Житомир і Київ, де люди сидять по підвалах і в метро, часто не маючи чим перекусити.

Масове волонтерство є однією з характерних ознак Підволочиська.

– Люди дуже швидко зорганізувалися – ми навіть самі цього не очікували, – говорить працівниця селищної ради, пластунка, волонтерка Ірина. – Усі почали приходити до селищної ради. «Ми хочемо бути корисними, хочемо бути волонтерами», – говорили молоді і літні люди, залишаючи свої контакти. А потім масово приходили сюди і бралися до роботи.  

 

Під час нашої розмови пані Ірина повідомила, що в першій школі Підволочиська наразі починається ініційована нею акція з виготовлення енергетичних батончиків для українських військових. Тож ми прямуємо на місце події.

На момент нашого приходу в школі вже було розпочато підготовчу роботу педагогами та  старшокласниками, які лущили волоські горіхи, готували інші інгредієнти для виготовлення цих диво-батончиків.

 

  • Енергетичний батончик – це невеличкий висококалорійний порційний перекус, яким можна швидко втамувати голод, що в умовах бойових дій дуже важливо, – пояснює координаторка акції волонтерка Ірина. – Їх може бути кілька видів. Одні складаються з горіхів, меду, халви, шоколаду, масла, інші – з кураги, фініків, шоколаду тощо. І те, що до виготовлення цього смаколика долучилися саме школярі, є дуже символічним, адже дітей не варто залучати, скажімо, до виготовлення смузі, і ми самі не хочемо, щоби вони це робили.

Окрім цього, школярі і студентство Підволочиська нарівні з дорослими досить активно беруть участь й у плетінні маскувальних сіток для військових. Три великі маскувальні сітки вже виготовили у Підволочиському професійному ліцеї. Окрім цього, у даному навчальному закладі за участі працівників ліцею та ліцеїстів готують смачну випічку і ліплять вареники для українських захисників, щодня готують їжу для призовників, які прибувають до місцевого військкомату.

  • Люди хочуть допомагати, переживають за наших хлопців, – говорить виконувачка обов’язків директора ліцею пані Валентина. – Місцеві мешканці нам приносять картоплю, овочі. Допомагає й місцева влада. Так що ліцей в умовах воєнного стану працює на повну.
  • А як щодо навчального процесу? – запитую в керівниці навчального закладу.
  • Що стосується навчального процесу, – зауважує пані Валентина, – з 24-го лютого ми були на дистанційній формі навчання, а з 28 відправили всіх на канікули, а там будемо дивитися по ситуації. У будь-якому разі наш ліцей залишатиметься одним із центрів волонтерської допомоги в громаді.

Одним із волонтерських центрів є Підволочиський Будинок культури, в якому наразі триває виготовлення маскувальних сіток. За словами координаторки даного заходу пані Інги, у цьому безперервному процесі людського ентузіазму беруть участь   і школярі, і студенти, і літні люди, і навіть тимчасово переміщені особи, які нещодавно прибули  до Підволочиська.

 

Повернувшись до селищної ради, спостерігаю звичну картину на вході, де біля стола реєстрації завжди гамірно. Як з’ясувалося, прибули тимчасово переміщені особи з Києва – двоє жінок і маленька крихітка у супроводі чоловіка. За його словами,  після влаштування рідних він має намір повернутися до столиці, щоби стати до лав її оборонців.

А тим часом якийсь місцевий чоловяга запитує: «Ґноти до вогнепального смузі приймаєте?» «Ні, несіть до поліції – вони цим займаються», – відповідають йому чергові. 

Вражений побаченим і почутим, повертаюся до свого тимчасового помешкання. На шляху завів розмову з жінкою, яка щойно вийшла з місцевого відділення Ощадбанку. Як з’ясувалося, відправила свою пенсію на допомогу ЗСУ.

Такий народ перемогти дійсно неможливо, бо масовий героїзм і масовий волонтерський рух  – це його природний стан в годину небезпеки. А відтак небезпеку ворожого вторгнення ми неодмінно подолаємо, і наше «Слава Україні!» лунатиме на весь світ.

Володимир СТЕЦЮК, тимчасово переміщений журналіст