Як відомо, під час воєнного стану виїжджати за кордон чоловікам заборонено. Однак, існують певні винятки, зокрема, пов’язані з навчанням. Проте на практиці виникають труднощі щодо виїзду студенту за кордон, навіть через таку поважну причину як навчання.

Як діяти, якщо Ви отримали відмову у перетині кордону з підстав відсутності відстрочки від призову по мобілізації та довідки про перетин кордону, відмову територіального центру комплектування та соціальної підтримки у наданні відстрочки та довідки, розповідають фахівці з правової допомоги.

Відповідно до статті 23 “Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації” Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

Тобто законодавство прямо встановлює правомірності надання відстрочки від призову під час мобілізації здобувачам вищої освіти, які навчаються за денною формою здобуття освіти.

Також не треба плутати та підміняти поняття “строкового призову” та “мобілізації” та в свою чергу поняття “надання відстрочення від призову за рішенням призовної комісії” та “надання відстрочення від призову за мобілізацією”. На теперішній час проводиться мобілізація, тому необхідно керуватись Законом України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” та надавати відстрочку від призову за статтею 23 зазначеного закону.

Адміністрація Держприкордонслужби України своїм листом (№ 23-6855/0/6-22-вих. від 17 березня 2022 року ) вказує, що студенти можуть перетинати кордон за наявності довідки з територіального центру комплектування та соціальної підтримки про відстрочку від призову.

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України 11 травня 2022 року розмістив інфографіку виїзду студентів за кордон в умовах воєнного стану. В зазначеній інфографіці знаходиться посилання на затверджену довідку за встановленою формою про надання відстрочки від призову за мобілізацією на підставі ст.23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” та відсутності заперечень для виїзду з України.

Згідно до роз’яснень, що опубліковані на офіційних сторінках Державної прикордонної служби , здобувач освіти за кордоном має пред’явити в пункті перетину наступні документи:

- студентський квиток або студентську візу;

- перекладені та нотаріально завірені документи про зарахування/навчання особи у закордонному вузі;

- військово-облікові документи з записом щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією), довідка видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти.

Таким чином, крім прямої вказівки закону, державні органи також надають інформацію та визнають правомірність отримання в територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, як відстрочки від призову під час мобілізації, так і довідку про виїзд з України для продовження навчання військовозобов’язаного за кордоном.

Тому варто письмово звернутись до керівника територіального центру комплектування та соціальної підтримки з письмовою заявою про надання відстрочки від призову за мобілізацією та довідки про виїзд з України для продовження навчання військовозобов’язаного за кордоном.

У випадку відмови у задоволенні заяви (дій) або будь-якого виду бездіяльності, необхідно прийняти відповідні заходи щодо оскарження таких дій (бездіяльності). Подати скарги до обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, Командування Сухопутних військ Збройних Сил України, Міністерства оборони України, Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Уповноваженого Верховної Ради з прав людини. Також Ви зможете ініціювати звернення до Окружного Адміністративного суду Одеської області про визнання дій (бездіяльності) неправомірними. Під час судового слухання судової справи можете ставити питання щодо стягнення матеріальної шкоди, стягнення моральної шкоди, стягнення судового збору та витрат на правничу допомогу адвоката.

Крім того можна подати скаргу на телефонну лінію Міністерства оборони України з проблемних питань 0800500442.