Фото без опису

Отже, 1 та 2 групі  фізичним особам підприємцям (ФОП),  з 01.04.2022 держава дозволила не сплачувати єдиний податок, єдиний соціальний внесок (ЄСВ) аж до припинення воєнного стану. Окрім того, ЄСВ дозволили не сплачувати протягом 12 місяців після скасування воєнного стану на території України. Важливо також підкреслити, що держава не вимагатиме сплати податків за визначені місяці після припинення воєнного стану.

Попри введення воєнного стану,  є громадяни які можуть сплачувати податки попри встановлені пільги. Якщо ви маєте змогу, то виконайте обов’язок і підтримайте державу у важкий період за для наближення перемоги. Та сплатіть податки.

Щодо третьої групи ФОП, то сплата ЄСВ визначена як необов’язкова. Якщо суб’єкт господарювання має кошти, та сплатить податки може добровільно для підтримання економіки країни  Проте, якщо змоги сплачувати податок немає, санкції не загрожуватимуть. Це стосується також,  1 групи ФОП так і  2 групи ФОП.

Також, законодавець встановив «особливу спец групу» - 3  групу ФОП, до якої рекомендує переведення всіх суб’єктів господарювання цієї групи. До цієї спецгрупи можуть перейти суб’єкти господарювання, якщо:

  • рівень їхнього доходу не перевищує 10 мільярдів грн на календарний рік;
  • вони не займаються такими видами господарської діяльності, як проведення азартних ігор, лотерей;
  • вони не займаються обміном іноземної валюти та виробництвом, експортом, імпортом, продажем підакцизних товарів.

Отже, фізичні особи підприємці  ФОПи зобов’язані сплачувати лише ставку єдиного податку, що становить 2% доходу замість 3% або 5%.