Чи можуть вручити повістку на блокпості або на вулиці?

Так. Законодавство не визначило місце, де можна чи не можна вручати повістку. Її можуть віддати особисто в руки будь-де: на вулиці, блокпості, вдома чи на роботі.

Людина, якій вручають виклик, має показати свої документи. Їх в умовах воєнного стану треба завжди носити з собою. На підставі цих документів й виписують повістку. Її мають вручити особисто. Якщо людина відмовляється отримати повістку, складають Акт  про не підписання та вручають військовозобов’язаному під підпис.

В умовах війни представники терцентру комплектування можуть подзвонити військовозобов’язаним. У такому разі треба прийти в терцентр в обговорений час.

Хто може вручити повістку? Вручати повістку можуть:

-  керівники підприємства, установи, організації, роботодавець військовозобов’язаного;

-  військові територіальної оборони;

 -  співробітники терцентру комплектування;

  -  працівники місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування;

  - керівники навчальних закладів;

   - співробітники поліції.

Чи обов'язково повістки вручають особисто в руки?

За повістку можуть розписатися батьки, дружина, родичі. Її можуть залишити у дверях чи кинути до поштової скриньки, але в такому разі повістка буде не підписаною.

Який вигляд має повістка?  Мають бути вказані:

- прізвище, ім'я та по-батькові, рік народження та адреса;

   - місце роботи;

   - вид повістки;

  -  дата, час та адреса – коли й куди необхідно з’явитися;

   - уточнення щодо необхідних документів;

  -  назва органу, печатка, підпис, прізвище, ім’я та по батькові керівника центру.

 Існують різні види повісток:

Повістка для уточнення даних. Їх вручають для уточнення та оновлення інформації про склад сім’ї, стан здоров’я, місце роботи тощо.

Повістка на проходження військово-лікарської комісії. Ця повістка зобов'язує пройти медичне обстеження. До неї додається картка дослідження та медичного огляду військовозобов'язаного. Після медкомісії у ній вкажуть висновок про придатність, непридатність чи обмежену придатність до військової служби.

Повістка-призов на строкову службу. Ця повістка передбачає призов на строкову службу в армії. "Утім, цьогоріч такі повістки не видають. Весняний призов на строкову військову службу до ЗСУ та інших військових формувань не проводиться через загальну мобілізацію".

Мобілізаційне розпорядження. Ця повістка вручається військовозобов’язаному після проходження медкомісії, якщо його визнали придатним до служби. Такий припис зобов’язує з’явитися на призовний збірний пункт протягом 24 годин після оголошення мобілізації (загальної або часткової).

Що буде, якщо не реагувати на повістку?

Адміністративна відповідальність

Якщо не прийти на виклик до центру комплектування без поважних причин – це порушення статті 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення "Порушення правил військового обліку". Санкція – штраф від 510 до 850 гривень. Повторне порушення протягом року – штраф від 850 до 1700 гривень.

Порушення закону про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію – це стаття 210-1 Кодексу про адміністративні правопорушення. Штраф від 1700 до 3400 гривень. За повторне порушення протягом року – від 3400 до 5100 гривень. На посадовців — від 5100 до 8500 гривень.

Якщо навмисно зіпсувати або втратити обліково-військові документи (військові квитки та посвідчення про приписку до призовних дільниць) – це порушення статті 211 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Санкція – штраф від 510 до 850 гривні. Повторне порушення протягом року – тягне за собою накладення штрафу від 850 до 1700 гривень.

Кримінальна відповідальність

Ухилення від призову за мобілізацією – порушення статті 336 Кримінального Кодексу України. Карається позбавленням волі від трьох до п’яти років.