Фото без опису

В Україні продовжують діяти виплати для внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Тобто українці, які вимушені були покинути домівки через війну, у липні продовжать отримувати державну допомогу.

Яка допомога передбачена ВПО

Ще у березні 2022 року Міністерство економіки повідомило, що для підтримки внутрішньо переміщених осіб на території України передбачена щомісячна допомога від держави.

Грошові виплати передбачають:

2 тис. грн для осіб старше 18 років;

3 тис. грн для дітей та осіб з інвалідністю.

Ці виплати здійснюють щомісячно. Отримують їх особи, які мають офіційний статус ВПО.

Які зміни чекають з 14 липня 2022 року

Наказом Мінінтеграції затверджено оновлений перелік територіальних громад, розташованих у районах проведення воєнних (бойових) дій, бо які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні).

На основі цього документу внутрішньо переміщеним особам здійснюватимуть виплати. Нагадуємо, перелік не є фіксованим – він регулярно актуалізується.

Станом на 14.07.2022 року, до переліку входять 313 громад з 9 областей:

Донецької (66),  Харківської (51),  Дніпропетровської (7),  Луганської (37),  Запорізької (54),  Херсонської (49),  Миколаївської (25), Сумської (19),  Чернігівської (5).

Усі внутрішньо переміщені особи, які перемістилися з цих громад, отримають грошову допомогу від держави.

Зазначений перелік формується за погодженням Міноборони на підставі пропозицій відповідних обласних та Київської міської військових адміністрацій. У процесі визначення таких територій спираються на три ключові критерії. Це:

  • території, що є тимчасово окупованими;
  • території, що перебувають в оточенні (блокуванні);
  • території, на яких тривають активні бойові дії.

Якщо ви зареєстровані в якійсь із зазначених областей, але ваша громада відсутня в цьому переліку, радимо звернутися до своєї військової адміністрації (особисто або через гарячу лінію) й уточнити інформацію.

Перерахування бюджетних коштів ВПО здійснюється Мінсоцполітики АТ Ощадбанк щомісяця до третього, 13 і 23 числа на підставі реєстру внутрішньо переміщених осіб для виплати допомоги.

Мінсоцполітики займається формуванням та опрацюванням реєстрів, а потім надсилає державні виплати по банках. Банки відповідно перераховують своїм клієнтам ВПО.