Фото без опису

Медичне обслуговування внутрішньо переміщених осіб під час воєнного стану

Право внутрішньо переміщених осіб на надання необхідної медичної допомоги в державних та комунальних закладах охорони здоров’я та забезпечення лікарськими засобами передбачено статтею 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб».

Надання первинної медичної допомоги внутрішньо переміщеним особам в умовах воєнного стану врегульовано Наказом Міністерства охорони здоров’я від 17.03.2022 № 496 “Деякі питання надання первинної медичної допомоги в умовах воєнного стану”

Як внутрішньо переміщеній особі отримати медичну допомогу

Під час воєнного стану внутрішньо переміщена особа може отримувати медичну допомогу безоплатно за місцем фактичного проживання шляхом звернення до будь-якого закладу охорони здоров’я, який має можливість забезпечити відповідне лікування.

Чи обов’язково потрібно внутрішньо переміщеній особі укладати нову декларацію з сімейним лікарем

Ні, не обов’язково. Наразі діє спрощений доступ українців до первинної медичної допомоги, зокрема внутрішньо переміщена особа має право на отримання медичної допомоги без укладання нової декларації з лікарем.

Однак, якщо людина бажає укласти нову декларацію з сімейним лікарем, їй необхідно звернутися до найближчої амбулаторії або центру первинної меддопомоги (ЦПМСД) та надати наступний перелік документів:

 -  оригінал паспорта або іншого документа, що посвідчує особу пацієнта та/або його законного представника;

  -  оригінал реєстраційного номера облікової картки платника податків;

-    свідоцтво про народження дитини (у випадку укладання декларації для дитини).

Звертаємо увагу, що під час укладання нової декларації стара анулюється автоматично.

Крім того, якщо внутрішньо переміщена особа бажає отримати направлення на отримання вузькоспеціалізованої медичної допомоги та не уклала декларацію з сімейним лікарем за місцем фактичного проживання, вона має право отримати таке направлення у сімейного лікаря, який працює в найближчому закладі первинної медичної допомоги, у якого є договір з НСЗУ. Для цього не потрібно укладати нову декларацію. Необхідно записатись на прийом, надати свої дані та дані сімейного лікаря, з яким укладена декларація, розказати новому лікарю, що вас турбує.

Із направленням можна звернутися до лікаря в будь-якому регіоні та в будь-якому закладі охорони здоров’я, який уклав договір з НСЗУ на відповідний пакет послуг. Знайти потрібного спеціаліста в новому місці можна, зателефонувавши до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

Чи можуть внутрішньо переміщені особи розраховувати на безкоштовні ліки

Для пацієнтів, із числа внутрішньо переміщених осіб, які потребують амбулаторного лікування серцево-судинних захворювань, цукрового діабету першого/другого типу, нецукрового діабету, бронхіальної астми, розладів психіки та поведінки, епілепсії, працює програма «Доступні ліки».

Дана програма надає можливість пацієнту отримати необхідні ліки безкоштовно або з невеликою доплатою у будь-якій аптеці, яка працює за програмою “Доступні ліки», пред’явивши рецепт у електронному або паперовому вигляді.

Отримати рецепт у паперовому вигляді можна у лікаря, який надає первинну медичну допомогу, незалежно від наявності декларації з ним.

Всі пацієнти із цукровим діабетом, які мають рецепт (електронний чи паперовий), можуть отримувати інсулін без доплати.

Внутрішньо переміщені особи, які живуть із ВІЛ, мають право на отримання антиретровірусної терапії за місцем фактичного перебування.

Як діяти, якщо внутрішньо переміщеній особі безпідставно відмовляють в наданні медичної допомоги . У випадку, якщо лікар або медичний заклад, порушують право внутрішньо переміщеної особи на отримання медичного обслуговування та відмовляються надати медичну допомогу, необхідно звернутися на Гарячу лінію Міністерства охорони здоров’я за номером 0800 60 20 19 або до Національної служби здоров’я України за номером 1677.

Як отримати медичну допомогу, якщо немає можливості прибути у медичний заклад охорони здоров’я

У випадку, якщо хвора людина не має можливості прибути на прийом до лікаря, то на період воєнного стану діє національний контакт-центр Міністерства охорони здоров’я України, зателефонувавши до якого за номером 0800 60 20 19, можливо отримати безкоштовну медичну онлайн – консультацію.

Відповідальність за відмову в наданні медичної допомоги

Якщо медичним працівником було відмовлено в наданні медичної допомоги без поважних причин, і який зобов’язаний, згідно установлених правил, надати таку допомогу, і якому завідомо було відомо про настання тяжких наслідків для хворого, він підлягає кримінальній відповідальності за статтею 139 Кримінального кодексу України.