Фото без опису

Порядок призначення пенсії внутрішньо переміщеним особам під час  дії воєнного стану

Права внутрішньо переміщених осіб, зокрема право на пенсійне забезпечення, визначається Законом України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» (далі – Закон) та відповідними нормативно-правовими актами Кабінету Міністрів України.

Відповідно до частини першої статті 7 Закону право на пенсійне забезпечення взятої на облік внутрішньо переміщеної особи реалізується відповідно до законодавства України.

Внутрішньо переміщені особи, які бажають вперше звернутись за призначенням пенсії, можуть зробити це за місцем фактичного проживання. Для цього необхідно звернутись до територіального органу Пенсійного фонду України не раніше, ніж за місяць до досягнення пенсійного віку з таким пакетом документів:

   - заява про призначення (відновлення) пенсії;

 -   довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (якщо особа відмовилась від довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, відомості про таку особу беруться з Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб);

  -  документ про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (ідентифікаційний код) або свідоцтво про загальнообов’язкове державне соціальне страхування;

 -   трудова книжка або інші документи, що підтверджують наявний трудовий стаж;

 -   індивідуальні відомості про застраховану особу (за період роботи чи довідка про заробітну плату);

-за необхідності – документи, що засвідчують особливий статус особи;

 -   дві фотокартки розміром 2,5 × 3 см.

Важливо, що внутрішньо переміщені особи можуть подавати заяву про виплату пенсії до органу Пенсійного фонду України особисто, або в електронній формі через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України з використанням засобів кваліфікованого електронного підпису, зазначивши місце фактичного проживання.

За загальним правилом, територіальний орган Пенсійного фонду України приймає рішення про призначення або про відмову в призначенні пенсії не пізніше 10 днів з дня надходження заяви.

Отримувати пенсію, призначену внутрішньо переміщеним особам під час дії воєнного стану, можливо на банківську картку або у відділенні Ощадбанку.

Для осіб з інвалідністю I групи та інших осіб, які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги, передбачено можливість за їх письмовою заявою отримувати пенсію через Укрпошту з доставкою за їх фактичним місцем проживання.