Фото без опису

Як захистити свої права, погоджуючись на віддалену роботу

Сьогодні жоден з нас не уявляє своє життя без інтернету. Багато хто проводить більшість свого вільного часу в соціальних мережах. Інтернет використовується у всіх сферах діяльності людини. Його поява дозволила полегшити наше життя. Досить часто через мережу Інтернет ми можемо знайти роботу, але деколи вона сама нас знаходить. З розвитком комп’ютерних технологій роботодавці все частіше шукають потенційних працівників у соціальних мережах. Для цього вони надсилають повідомлення з пропозицією про віддалену роботу. І хоч віддалена робота є досить зручною, оскільки особа може її виконувати в будь-якому місці та в будь-який час, але не завжди за таку працю вона може отримати грошову винагороду. В таких випадках, трудовий договір може бути укладено невірно або взагалі не укладено.

Регулювання трудових відносин в Україні

Усі трудові відносини працівників в Україні регулюються Кодексом законів про працю України (КЗпП України).

Відповідно до статті 3 КЗпП України законодавство про працю регулює трудові відносини працівників усіх підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, виду діяльності і галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами.

Що таке трудовий договір?

Трудовий договір – це угода між працівником і роботодавцем, за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, а роботодавець зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

Які існують види трудових договорів в Україні, залежно від строку їх укладення?

  • Безстроковий трудовий договір, який укладається на невизначений строк;
  • На визначений строк, який встановлений за погодженням сторін;
  • Договір, що укладається на час виконання певної роботи.

Особливості укладення трудових договорів

Укладення трудового договору означає те, що працівник та роботодавець взяли на себе зобов’язання та набули прав, які встановлені чинним законодавством, для сторін трудового договору.

Відповідно до статті 24 Кодексу законів про працю України трудовий договір укладається в письмовій формі.

При укладенні трудового договору громадянин зобов’язаний подати паспорт або інший документ, який посвідчує особу, трудову книжку або відомості про трудову діяльність, а у випадках, передбачених законодавством, – документ про освіту, про стан здоров’я, та інші документи.

Працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням роботодавця, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Тож, погоджуючись на віддалену роботу через Інтернет, слід належним чином оформити трудові відносини з роботодавцем та укласти із ним трудовий договір.

Органи, які розглядають трудові спори

Відповідно до статті 221 Кодексу законів про працю України трудові спори розглядаються:

1) комісіями по трудових спорах;

2) місцевими загальними судами.

Такий порядок розгляду трудових спорів, що виникають між працівником і роботодавцем, застосовується незалежно від форми трудового договору.

Відповідно, у разі виникнення спірних питань із роботодавцем, варто звернутись до органів, які займаються вирішенням трудових спорів.