Фото без опису

Безкоштовне протезування та інші засоби реабілітації: як отримати

Хто має право на безкоштовне протезування та інші засоби реабілітації

Перш за все, варто зазначити, що відповідно до національного законодавства засобами реабілітації мають забезпечуватися особи з інвалідністю, діти з інвалідністю, особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної  поліції і деяких інших осіб та їх соціальний захист», військовослужбовці, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність держави від військової агресії РФ, особи, які в період дії воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях під час служби, трудової та іншої діяльності, перебуваючи безпосередньо в районах та у період проведення воєнних (бойових) дій, отримали поранення, контузію, каліцтво або захворювання внаслідок військової агресії Російської Федерації проти України, а також мирні громадяни, які у період воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях проживали безпосередньо в районах та у період проведення бойових дій або районах, що піддавалися бомбардуванням та іншим збройним нападам, і отримали поранення, контузію, каліцтво або захворювання внаслідок військової агресії Російської Федерації проти України.

Так, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку забезпечення допоміжними засобами реабілітації (технічними та іншими засобами реабілітації) осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення і виплати грошової компенсації вартості за самостійно придбані такі засоби, їх переліку», особи з інвалідністю, діти з інвалідністю та інші особи забезпечуються засобами реабілітації в порядку черговості.

Першочергово забезпечуються засобами реабілітації та отримують компенсацію діти з інвалідністю, наступними – учасники бойових дій, постраждалі, жінки, дівчата після мастектомії, секторальної резекції молочної залози, квадрантектомії, з порушеннями розвитку молочних залоз, особи з інвалідністю у разі первинного забезпечення засобами реабілітації.

Що відноситься до допоміжних засобів реабілітації

До допоміжних засобів реабілітації, якими забезпечуються особи з інвалідністю, діти з інвалідністю та інші окремі категорії населення, належать:

  • протезно-ортопедичні вироби, у тому числі ортопедичне взуття;
  • спеціальні засоби для самообслуговування та догляду;
  • засоби для пересування;
  • допоміжні засоби для особистої рухомості, переміщення та підйому;
  • меблі та оснащення;
  • спеціальні засоби для орієнтування, спілкування та обміну інформацією.

Як отримати допоміжні засоби реабілітації

Для того, щоб отримати безкоштовний протез або інший технічний засіб реабілітації потрібно виконати наступні кроки:

  • Подати заяву та повний пакет документів до ЦНАПу, або до органу соціального захисту населення, або через електронний кабінет особи з інвалідністю.
  • Ознайомитися з повною інформацією про технічні засоби реабілітації та переліком підприємств, до яких можна звернутися з питань забезпечення такими засобами.
  • Отримати від Фонду соціального захисту інвалідів повідомлення про прийняте рішення та сформоване електронне направлення.
  • Звернутись до попередньо обраного підприємства із заявою. Причому є можливість змінити вибір і поміняти підприємство на інше протягом 14 календарних днів з моменту звернення.
  • Перевірити та підписати замовлення або анкету, після того як на підприємстві підберуть потрібний засіб та сформують для нього замовлення або анкету для серійного засобу реабілітації.
  • Після примірки протеза, якщо він підійшов, підписати замовлення або анкету повторно та акт приймання-передачі робіт.
  • Отримати протез, настанову щодо експлуатації та гарантійний талон.

Перелік документів, які потрібно надати разом із заявою:

  • паспорт громадянина України або тимчасове посвідчення громадянина України, або посвідка на постійне проживання, або посвідка на тимчасове проживання, або посвідчення біженця, або посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту, або свідоцтво про народження (для дітей віком до 14 років);
  • ідентифікаційний номер;
  • для осіб з інвалідністю — висновок МСЕК (для дітей з інвалідністю — висновок ЛКК);
  • індивідуальна програма реабілітації (для особи з інвалідністю та дитини з інвалідністю) або висновок ЛКК (для інших осіб, осіб з інвалідністю, група інвалідності яких установлена до 1 січня 2007 р. безстроково або строк дії не закінчився);
  • оригінал довідки з місця роботи, служби або навчання (для осіб, які працюють, служать, навчаються) — для забезпечення протезами верхніх та нижніх кінцівок, ортопедичним взуттям, активними кріслами колісними (крім учасників бойових дій);
  • посвідчення, яке підтверджує право особи на пільги.

Важливо, що особи з інвалідністю та діти з інвалідністю, за бажанням, можуть отримати компенсацію за відповідні самостійно придбані засоби реабілітації в порядку черговості згідно з індивідуальною програмою реабілітації. Перелік цих засобів затверджуються Наказом Міністерства соціальної політики України «Про затвердження Переліку технічних та інших засобів реабілітації для осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення, за які виплачується грошова компенсація їх вартості».

Довідково. Питання забезпечення безкоштовними додатковими засобами реабілітації регулюються  Законом України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні», Законом України «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні» та Постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку забезпечення допоміжними засобами реабілітації (технічними та іншими засобами реабілітації) осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення і виплати грошової компенсації вартості за самостійно придбані такі засоби, їх переліку».